НОВИНИ

НАП откри нарушения при касовите апарати на граничните пунктове

живо нап откри нарушения граничните пунктове
bnt avatar logo
от БНТ
14:12, 05.06.2021 (обновена)
8812
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Множество нарушения на данъчното законодателство са открити при координирана акция на данъчните едновременно на няколко гранични пункта в страната, съобщиха от НАП. Операцията е била тази нощ.

"Днешната акция е следствие на акция, която бяхме провели със служители на ДАНС преди почти два дни, най-вече на този пункт. Откриха се несъответствия и направихме повторна проверка, при която се оказа, че при касовите апарати, които са на пунктовете за леки и тежкотоварни автомобили, има касови апарати, които отчитат касови бележки, а не са свързани към системата на НАП", заяви изпълнителният директор на Националната агенция по приходите Румен Спецов на брифинг на ГКПП "Капитан Андреево".

По думите му това, което се издава като касова бележка и се маркира като сума, не стига до отчетите на НАП.

Румен Спецов отбеляза, че контролните действия продължават, с цел да види каква е причината за това несъответствие.

По думите му половината от касовите апарати, които са на ГКПП "Капитан Андреево", не са свързани с НАП, но фирмата стопанисва и други пунктове.

"На пунктовете "Малко Търново", "Лесово" и "Капитан Андреево" са открити нарушения. Това е голямо нарушение, лицето на България, колегите работят по случая. Става въпрос за десетки милиони левове, които не са отчетени към НАП. Ако средно на ден минават по 1000 товарни автомобила, още толкова леки автомобили плюс автобуси, половината от тези приходи не отиват към НАП. Точната сума ще бъде обявена след като приключи проверката", допълни Румен Спецов.

Той добави, че от сумата, която се взима от леките автомобили, 80% отива към държавата и 20% е за фирмата.

"Фирмата изразява съжаление за допуснатата грешка и е готова да окаже пълно съдействие до приключване на проверката. Акцията е регулярна, не е по сигнал. Ще има големи санкции. Най-вероятно става въпрос за стари модели касови апарати, които не отговарят на изискванията", коментира Румен Спецов.

Той подчерта, че фирмата декларира големи касови наличности - десетки милиони, които фирмата каза, че ще донесе на място в данъчната дирекция.

"Предстои проверка към фирмата по всички линии, не извършваме запечатване на обекта. Фирмата ще постави нови касови апарати и компютърна система, които отговарят на изискванията. Невъзможно е да спрем работата на фирмата", каза още Румен Спецов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев: Няма тайни преговори със София, работим по пътната карта
Заев: Няма тайни преговори със София, работим по пътната карта
Григор Димитров няма да играе в Куинс
Григор Димитров няма да играе в Куинс