НОВИНИ

НАП провери над 800 търговски обекта по морето

нап провери 800 търговски обекта морето
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
17:38, 13.07.2024
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

За първите две седмици от началото на контролната кампания на НАП по Черноморието фискалните инспектори са проверили повече от 800 търговски обекта – предимно заведения за хранене, дискотеки, барове, атракциони, магазини за хранителни стоки и др.

Фискалните инспектори са съставили общо над 150 акта за нарушения, като най-честите са за неиздаване на фискален бон и разминаване между сумите, маркирани на касовия апарат и наличностите в касата. В 8 от проверените търговски обекти е липсвало фискално устройство. Данните от извършените проверки в рамките на лятната контролна кампания тази година показват, че фискалната дисциплина по българското Черноморие се подобрява. До момента не са установени сезонни работници, полагащи труд без сключен договор с работодателя.

Над 500 са проверките само по Южното Черноморие, а съставените актове за нарушения са 118 на брой. От НАП са установили 7 обекта, работили без фискално устройство. От началото на кампанията са регистрирани 27 сигнала от граждани за неиздаване на касова бележка. До момента няма запечатани обекти. По Южното Черноморие най-чести са нарушенията за разлики в касовите наличности.

Контролната кампания на НАП край морето продължава до края на летния сезон. В рамките на проверките се прилага способът „таен клиент“, осъществяват се явни наблюдения, при които за определен период от време се проследяват продажбите и резултатите се сравняват с предходни периоди. Фискалните инспектори използват дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на приходната агенция за установяване на рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Под активно наблюдение са поставени стотици обекти по крайбрежието.

В териториалните структури на приходната агенция във Варна и Бургас са получени общо 44 сигнала от граждани за неиздаване на фискален бон. По тях са образувани незабавни проверки, които са потвърдили получената в НАП информация.

От приходната агенция напомнят, че потребителите имат право да задържат плащането към търговеца до получаването на касова бележка. Промяната в Закона за ДДС (в сила от 1 януари 2024 г.) цели засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и гарантирането на потребителските права. Гражданите могат да осъществяват контрол върху отчитането на приходите и като използват мобилното приложение на приходната агенция – NRA Mobile, което сканира QR кода върху бележката. Сигнали за неиздаване на касови бележки, фалшиви платежни документи или с липсващи реквизити, както и за други данъчни и осигурителни нарушения, могат да се подават на националния телефон.

"Контролната кампания на НАП за спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие дава резултати. Подобрява се фискалната дисциплина, променя се поведението на търговците в посока доброволно плащане на задълженията и реално отчитане на приходите, което е наша основна цел. Отново апелирам към гражданите да изискват касова бележка за всяка покупка, ако не им бъде издадена такава – да задържат плащането и да подадат сигнал в НАП", заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова с изразителна победа на турнир на клей в Будапеща
Гергана Топалова с изразителна победа на турнир на клей в Будапеща
Илиана Раева: Изключителна Стилияна Николова! Боряна Калейн е готова за медал в Париж
Илиана Раева: Изключителна Стилияна Николова! Боряна Калейн е готова за медал в Париж