НОВИНИ

НАП запечата 10 заведения в зимните курорти

нап запечата заведения зимните курорти
Снимка: Архив/БГНЕС - Снимката е илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ
09:26, 28.04.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

10 заведения в зимните ни курорти са запечатани заради системни нарушения, съобщиха от Националната приходна агенция.

При масови данъчни проверки в курортите Банско, Разлог, Добринище, Баня, Семково, Боровец, Пампорово, Чепеларе, Девин и Смолян е установено, че общо над 50 заведения и хотели не издават касови бележки или документите им за продажба не отговарят на изискванията.

На 10 от нарушителите е наложена административна мярка "запечатване на обект" за срок до един месец, а останалите ще бъдат санкционирани с глоба. Сред установените нарушения са и разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

Общо 46 служители на "Фискален контрол" са проверили 550 търговски обекта в зимните курорти само за 10 дни по време на априлската ваканция. В рамките на контролната кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

"Главният фокус на проверките е отчитането на приходите от продажби на стоки и услуги в заведенията и хотелите в курортите. Неиздаването на касова бележка, без значение за каква сума е, може да доведе до сериозни санкции, включително и запечатване на обекта за срок до един месец. Съветваме всеки потребител да изисква касов бон при заплащането на стоки или услуги, тъй като това е документът, който може да му помогне да защити потребителските си права", каза Георги Димов, заместник изпълнителен директор на НАП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милуоки и Голдън Стейт се класираха за втория кръг на плейофите в НБА
Милуоки и Голдън Стейт се класираха за втория кръг на плейофите в НБА
Баскетболното първенство на България навлиза в решителния си етап
Баскетболното първенство на България навлиза в решителния си етап