НОВИНИ

Нападение над вицепрезидента на Аржентина - мъж насочи пистолет срещу нея

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:25, 02.09.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
нападение вицепремиера аржентина мъж насочи пистолет нея
Слушай новината

Мъж насочи пистолет в главата на вицепрезидента на Аржентина. Кристина Фернандес де Кирхнер е невредима, благодарение на засечка на оръжието.

35-гoдишният нападател от бразилски произход е задържан. В телевизионно обръщение след атаката, настоящият президент на Аржентина Алберто Фернандес определи случая като опит за убийство.

"Малко след 21 ч. мъж се опита да убие настоящият вицепрезидент на страната и два пъти президент Кристина Фернандес де Кирхнер. Този факт е изключително обезпокоителен и е най-сериозният инцидент след възстановяването на нашата демокрация. В присъствието на много хора пред дома на вицепрезидента мъж се прицели в главата ѝ с огнестрелно оръжие и дръпна спусъка. Кристина е жива поради причина, която още не е потвърдена технически - оръжието с пет куршума е засякло, въпреки дръпването на спусъка", каза Фернандес.

Президентът обяви днешния ден за неработен в Аржентина, за да бъдат проведени шествия в подкрепа на Кирхнер. През последните дни, включително в нощта на инцидента, пред дома ѝ се събират много хора, за да заявят подкрепата си за нея. Срещу Кирхнер в момента се води дело за корупция. Ако бъде призната за виновна по обвиненията за злоупотребите, извършени по време на мандата ѝ като държавен глава, тя може да получи 12 години затвор.

Президенти и политически съюзници от региона, включително от Чили, Венецуела и Бразилия, осъдиха атаката и изразиха солидарност с Кристина Кирхнер, както и облекчение, че не е пострадала.

Срещу Кирхнер, която е бивш президент на Аржентина, в момента се води дело за корупция, извършена, докато тя е била държавен глава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на "Автомобилна администрация": Имаме 120 служители за цялата страна, правим всичко възможно да започнем работа през нощта
Шефът на "Автомобилна администрация": Имаме 120 служители за цялата страна, правим всичко възможно да започнем работа през нощта
Река Стряма скъса дига, село Богдан е под вода
Река Стряма скъса дига, село Богдан е под вода