НОВИНИ

НАСА търси нови астронавти

наса търси астронавти
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:38, 06.03.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

НАСА търси нови астронавти, след като последната група космически изследователи вече е готова за евентуални мисии до Луната и Марс, предадоха ДПА и АФП.

Американската космическа агенция във вторник отбелязва с тържество в Хюстън, щата Тексас, завършването на обучението на десет американци - четири жени и шестима мъже, както и на един представител на Обединените арабски емирства.

Членовете на новия випуск вече ще могат да бъдат изпращани на мисии до Международната космическа станция, а също и до Луната в програмата "Артемис". А някой ден вероятно и до Марс, отбелязва АФП.

"Вие сте тук, защото сте изключителни", каза им на сцената Джим Фрий от НАСА. "Вашите мисии ще променят разбирането ни за Земята и Космоса", добави той и им благодари, че са се съгласили да "рискуват живота си", като седнат на върха на ракета един ден.

Новите астронавти са инженери, учени, пилоти и лекари - военни и цивилни. Те бяха избрани през 2021 г. измежду над 12 000 кандидати.

Снимки: БТА

По данни на НАСА около 12 000 души са се отзовали на поканата да кандидатстват за астронавти през 2020 г. Според изискванията кандидатите трябва да са граждани на САЩ и да притежават магистърска степен в областта на науката, технологиите, инженерството или математиката. Подбрани са 10 американци, които тогава са на възраст между 32 и 45 години. Двама души от ОАЕ се присъединяват към групата по-късно.

Всеки, който желае да се присъедини към тях, може да кандидатства до 2 април за следващия курс на обучение на НАСА.

"С плановете на НАСА за бъдещето на изследванията, новите астронавти ще летят по-далеч в космоса от всякога при лунни мисии и може би ще бъдат първите хора, които ще поемат към Марс", се казва в обявата на космическата агенция на САЩ за набиране на персонал.

В историята си НАСА е избрала общо около 360 астронавти, като около 50 от тях са активни в момента, отбелязва ДПА.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор блъсна възрастна жена в центъра на Бургас и избяга
Шофьор блъсна възрастна жена в центъра на Бургас и избяга
Цанко Цанков стана световен шампион по плуване в ледени води
Цанко Цанков стана световен шампион по плуване в ледени води