Насилието над деца - акцент в разговор между Илияна Йотова и представителя на УНИЦЕФ у нас

от БНТ
10:56, 14.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
насилието деца акцент разговор илияна йотова представителя уницеф нас
Слушай новината

Насилието над деца и политиките за превенция бяха основна тема на срещата на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна Йотова и представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита.

От УНИЦЕФ представиха основните данни от първото национално представително проучване за всички форми на насилието над деца, поръчано от Детския фонд на ООН. В проучването са участвали 1174 деца от 13 до 17 години, 837 младежи на възраст 18 - 25 години и 1411 възрастни, както и 887 специалисти – учители, социални работници, прокурори и магистрати, здравни специалисти, полицейски служители.

Джейн Муита и екипът ѝ са убедени, че основна стъпка към превенцията на насилието са добрата информираност и надеждните данни, на базата на които да се формират политики. Според проучването всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст, а най-често срещаният вид насилие е емоционалното. Насилието в училище продължава да е сред основните проблеми, с които се сблъскват децата и родителите.

От УНИЦЕФ запознаха вицепрезидента с проектите за превенция на насилието върху деца, по които работят съвместно с Министерство на образованието и науката и неправителствени организации. В съответствие с препоръките на Комитета на ООН за правата на детето, организацията се застъпва за регламентиране в законодателството на специализирани и интегрирани услуги за превенция и реакция на насилието над деца и жени, както и задължително изслушване на деца, преживели или свидетели на насилие и престъпления, по щадящ за тях начин, в т.нар. „сини стаи“.

Илияна Йотова и Джейн Муита обсъдиха и последствията от пандемията и ограничителните мерки върху психичното здраве на децата и младежите – тема, по която активно работи вицепрезидентът.

Сред темите на разговора беше и нарастващият брой на бежанци и мигранти от началото на годината, включително и на непридружените деца.

Джейн Муита, чийто мандат в България приключва, благодари на Илияна Йотова за отличното сътрудничество и заяви, че с дейността и ангажираността си вицепрезидентът вдъхновява, като се осмелява да повдига въпроси, които други политици отбягват.

„Във Ваше лице имам голям съюзник. Благодаря Ви за съвместните инициативи и опита, който почерпих от Вас“, посочи от своя страна Илияна Йотова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Финикс с драматичен успех над Портланд
Финикс с драматичен успех над Портланд
Черно море с жалба срещу съдията от мача с Левски
Черно море с жалба срещу съдията от мача с Левски