Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Не се очаква режим на тока в България, заяви министърът на енергетиката

от БНТ , Източник: БТА
14:25, 14.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
очаква режим тока българия министърът енергетиката
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Не се очаква режим на тока в България. Това каза пред журналисти в град Ветово служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"България разполага с необходимото обезпечение. Енергийната система е тествана и е в добро състояние. Извършват се и са извършени всички необходими ремонтни дейности, за да обезпечим нормална работа на енергийните мощности", заяви министърът.

На 1 октомври по интерконектора между България и Гърция ще потекат търговски количества природен газ, каза още той. В момента се правят тестове на тръбата, като всичко върви по план. Извършват се много тестове - както на самия тръбопровод, така и на системата за управление.

"Крайният резултат ще бъде тръбопровод, който безопасно да транспортира необходимите количества газ. Капацитетът на тръбопровода ще осигури България да получава пълната възможност на газ от Азербайджан, който по договор е 1 млрд. куб. м за година и се подава равномерно през всичките 12 месеца. Това за нас е от изключителна важност, тъй като получавайки газ по този тръбопровод по договор получаваме доста по-оптимална цена", каза Христов.

По думите му това е едно от основните предимства на тази мрежа, като има възможност да се осигурява газ не само за България, но и за съседните държави.

По повод на обсъждания таван на цената на газа от Русия Христов коментира, че към момента няма конкретни изисквания на Европейския съюз.

"Очакваме от Европейската комисия конкретното предложение с конкретните цифри. За момента такова официално не сме получили", обясни Христов.

Той коментира още, че неговото желание е "Булгаргаз" да започне да функционира като нормално търговско дружество.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Две български двойки с „уайлд кард“ за Sofia Open 2022
Две български двойки с „уайлд кард“ за Sofia Open 2022
12 състезатели ще представят България на Балканското по спортна гимнастика
12 състезатели ще представят България на Балканското по спортна гимнастика