НОВИНИ

Не убивайте сектора с гъбите, призоваха на протест пред НС браншови организации (СНИМКИ)

Какви са исканията на гъбарите и преработвателите? 

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
09:00, 30.04.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Не убивайте сектора с гъбите", призовават от браншовите организации, заради готвени промени в закона за данъците върху доходите на физическите лица. С промените се предвижда отпадането на т.нар. "алтернативен данък", който беше приет само преди няколко месеца. Въвеждат се задължителни осигуровки, данък и такси. Предвижда се днес този законопроект да бъде разгледан на второ четене в Комисията по бюджет и финанси, а след това и в парламента.

"Ние сме против внесените промени на действащия закон, които бяха приети на първо четене в пленарна зала, които предвиждат отмяна на "алтернативния данък" и въвеждане на данък на физическите лица, който е в пъти по-голям, отколкото този, който в момента съществува", каза в "Денят започва" инж. Юлиян Колев - председател на Българската асоциация "Горски гъби.

Той допълни, че от браншовите асоциации намират действащия в момента данък за "добър" и не искат "старият закон, който въвеждаше хаос нашия бранш".

"Това, което искам да заявя, е че тук сме обединени абсолютно целия бранш. Това са девет асоциации и сдружения, които присъстват на протеста и на нас наистина не ни е ясно към този момент, кой иска този нов закон, на кой е необходим, и защо трябва да се променят правилата средата на сезона", попита инж. Юлиян Колев.

Председателят на Българската асоциация "Горски гъби" подчерта, че има какво да се промени в действащия закон, но застава твърдо против отмяната на "алтернативния данък".

"Според действащия закон осигуровките са включени в тези 195 лв., които са договорени в министерство на финансите. За три дни този закон се опитва да бъде "заметен под килима". Огромен труд на страшно много хора се опитва да бъде "заметен под килима" и съответно ние не сме съгласни с това", каза Костадин Коджабашиев - НАТТБ.

По повод готвения в Русе контрапротест Костадин Коджабашиев каза, че това не е контрапротест.

"В Русе по-скоро бихме го нарекли протест, който е в подкрепа на същия закон, който обаче би следвало да се проведе пред горското".

"В момента ставаме свидетели на нещо, което се опитва да бъде прекарано за три дни, без да се допитаме до бранша, което според нас е абсурдно в крайна сметка", заяви Коджабашев.

Вижте повече в прякото включване на Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денвър Нъгетс и Оклахома Сити Тъндър се класираха за четвъртфиналите в НБА
Денвър Нъгетс и Оклахома Сити Тъндър се класираха за четвъртфиналите в НБА
Недостиг на реаномобили и лекари по морето
Недостиг на реаномобили и лекари по морето