НОВИНИ

Недопустимо е оставането на Калин Стоянов като политическа фигура в МВР, заяви Цветан Цветанов

Хората имат усещането, че най-прекият път до мафията е кариерното израстване в системата на МВР, добави той

bnt avatar logo
от БНТ
08:02, 10.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Живко Коцев и всички тези кадри, които излязоха в публичното пространство са укорими и аз смятам, че тук с предложението, което е направено мисля, че президентът ще трябва да вземе обективно решение, но какво ще бъде то, може би ще покаже съвсем скоро неговото решение", заяви в "Денят започва" бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов.

"Аз смятам, че неговата оценка е много ясна, негативна и че всъщност той не би назначил Калин Стоянов за министър и може би не би оставил Живко Коцев като секретар".

"И мисля, че президентът би се съобразил с това искане, което е подадено от служебния министър-председател, но също така смятам, че е недопустимо оставането на Калин Стоянов като политическа фигура в министерство на вътрешните работи, защото самият факт, че след 60 дни има предсрочни, предстоящи парламентарни и европейски избори, аз смятам, че трябва да има успокоение на системата, връщане на доверието, доколкото то е възможно, защото в момента остава усещането на хората, че най-прекият път до мафията до организираната престъпност е кариерното израстване в системата на МВР на подобни кадри, каквито виждаме в момента и това, което имаме като управление политическо или професионално в МВР", акцентира Цветанов.

Цветанов "пророкува", че ни очакват тежки периоди за системата на МВР.

"Остава едно усещане у хората, че всичко е едно противоборство на политическа основа. Не толкова за професионалните и морални качества на служителите и на ръководните кадри, а колкото за политическото овладяване и превръщането на МВР в една политическа бухалка във връзка с всеки един пресрочен или редовен парламентарен вот".

Цветанов отказа да даде оценка за Живко Коцев, заради дистанцията на времето, в което е излязъл от системата на МВР.

"Живко Коцев е работил по много случаи, по Даниела Терзийска, заедно с психолозите като Росен Йорданов, имаше много висока професионална оценка за нивата, в които той израства в професионалната си кариера и когато трябваше да направя смяна кадрова в много областни дирекции заради ниските резултати, аз направих разговор с тогавашния директор Валентин Йорданов, който ми даде висока оценка в професионалните си качества и морални качества на Живко Коцев".

Бившият вътрешен министър и лидер на "Републиканци за България" Цветан Цветанов добави, че и следващите министри след него са оценявали професионалните качества на Живко Коцев високо.

"Но тези снимки, които излизат в публичното пространство, смятам, че е недопустимо такива селфита да прави всеки един професионалист, независимо в каква длъжност, и в каква позиция и кое ведомство, той представлява".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова направи реми срещу китайката Тан Чжони в петия кръг от Турнира на претендентките
Нургюл Салимова направи реми срещу китайката Тан Чжони в петия кръг от Турнира на претендентките
Изгорялата сграда в Скопие винаги е била обект на политически дразги, заяви Атанас Величков
Изгорялата сграда в Скопие винаги е била обект на политически дразги, заяви Атанас Величков