НОВИНИ

Недоволство на хотелиери в Слънчев бряг заради неизплатени средства за настаняване на украински бежанци

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
20:23, 23.05.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Недоволство в Слънчев бряг заради неизплатени средства към хотелиерите по програмата за настаняване на украински бежанци. Повечето от тях вече 9-ти месец не се получавали никакви пари. Хотелиерите заплашват, че ще накарат украинците да напуснат хотелите, защото ще фалират. Последва бърза реакция от министерството на туризма, което спешно ще предложи на Министерски съвет да се изплатят над 9 млн. лева на хотелиерите.

Хотелът на Красимир Белорешки се грижи за стотици украински бежанци, но от ноември чака пари от държавата за тяхната издръжка.

„Не знам защо се отнасят като мащеха към нас. Досега такова забавяне не е имало. Данъците се трупат, дължа 100 хил. лв. ДДС, дължа 100 хил. лв. месни данъци“, каза Красимир Белорешки, хотелиер.

Някои от хотелиерите казват, че са пред фалит заради забавянето.

„Много е сложно да обясним на бежанците, че не сме получили плащане и те трябва да освободят нашите хотелски стаи. Става конфликт. Има хора, които реагират много остро и влизат в скандал с нас, има и такива, които започват да плачат“, посочи Елена Андонова, хотелиер.

„А съм вече възрастна, единствените ми пари са от пенсията ми. Какво жилище мога да намеря, къде да отида. Няма къде. От домът ми в Донецк почти нищо не е останало", разказа Людмила Гродинина.

„В Украйна имахме собствен бизнес и собствен дом. След войната загубихме всичко“, каза Сергей Околелов.

„Имаме три деца. Сами не можем да ги изхраним, ако трябва да плащаме квартира. Никой няма да ни я подари“, споделя Лиля Околелова.

„Държавата им е казала, че поема грижи за тях и смята, че ние го правим на собствена глава. Вече започнахме да сме много като благотворителна кауза, защото няма вече колега, който да е без кредит. Сами се досещате, че разходите за ток, вода, храна, заплати си вървят“, Виолета Галева, хотелиер.

От Министерството на туризма казаха за БНТ, че предвиждат средствата от ноември до февруари да бъдат преведени по спешност, но първо Министерският съвет трябва да приеме решение за одобряване на помощта. Предвидени са над 9 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният отбор по волейбол за девойки U18 започна подготовка за Балканиадата и европейското първенство за жени до 18 години
Националният отбор по волейбол за девойки U18 започна подготовка за Балканиадата и европейското първенство за жени до 18 години
Дебатът на водещите кандидати за председател на Европейската комисия в Брюксел
Дебатът на водещите кандидати за председател на Европейската комисия в Брюксел