НОВИНИ

Недоволство заради ново разписание на автобусите до два квартала в Русе

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Павел Петров
12:39, 14.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

10 000 души от два крайни квартала в Русе недоволстват от новото разписание на общинския транспорт. Смятат го за неадекватно и казват, че разредените автобуси и липсващата вечерна линия им пречат спокойно да ходят и да се връщат от работа.

От 1 юли градският транспорт в Русе стана изцяло общински, което доведе до промени в транспортната схема на града. Така автобусите, които се движат до кварталите "Долапите"‘ и "Средна кула" минават през интервал от 45 минути до час и половина.

Светлана Стоянова: "Много хора не могат да стигнат до работните си места. Няма го транспорта, не е нормален просто. Нещо трябва да се промени. Очаквам някой да си свърши работата, защото аз като не си свърша моята, мен ще ме уволнят. Тук кварталите са предимно от работници, които трябва да отидат на работа. Как да отидат, пеша?"

Затова и Светла Кърчева е инициирала подписка срещу новото разписание на градския транспорт:

"Имаше автобуси до 10.00 часа вечерта в двете посоки. На 3 юли осъмнахме с много по-различно разписание, което беше много орязано, много неудобно за работещи хора. Бих искала да се промени разписанието."

Божидар Йотов – кметски наместник на "Средна кула": "Трябва да има равнопоставеност на всички граждани на двата квартала."

От Община Русе заявиха, че действащите разписания са съобразени с натовареността на линиите.

"В диапазона от 10.00 часа до 16.00 часа няма транспорт, поради факта че беше предварително направено обследване и популация в този диапазон на време – няма. Това не означава обаче, че не подлежат на промяна, не само за квартала, но и за целия град", обясни инж. Светлозар Маринов – ръководител "Транспортна дейност и контрол" - Община Русе.

Проблемът с недостатъчния брой шофьори обаче остава. Предстои обучението на нови кадри, които да започнат работа през август.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сградата на поликлиниката в Благоевград се руши и е опасна за пациентите
Сградата на поликлиниката в Благоевград се руши и е опасна за пациентите
Шейнгезихт отпадна в първия кръг на квалификациите в Астана
Шейнгезихт отпадна в първия кръг на квалификациите в Астана