НОВИНИ

Доналд Тръмп оцеля при опит за покушение, няма опасност за живота му (ОБЗОР)

Атаката стана на предизборен митинг в щата Пенсилвания, стрелецът е ликвидиран

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
12:00, 14.07.2024
14482
Чете се за: 05:50 мин.
По света
Слушай новината
  • Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп оцеля при опит за покушение;
  • Атаката срещу кандидата на Републиканската партия за Белия дом стана по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания;
  • Тръмп беше прострелян в ухото, но няма опасност за живота му;
  • Човек от публиката загина, други бяха ранени;
  • Нападателят - 20-годишният Томас Матю Крукс беше ликвидиран.

Доналд Тръмп се чувства добре след инцидента. Това се казва в изявление на екипа на Тръмп и на Националната конвенция на Републиканската партия. Тръмп е напуснал болницата, в която е бил прегледан след стрелбата. Според ФБР стрелбата срещу бившия американски президент е опит за убийство. Представител на Федералното бюро за разследване съобщи, че няма опасност след стрелбата. Стрелецът на Тръмп е ликвидиран от агентите на Сикрет сървис. Той е идентифициран като 20-годишен жител на Пенсилвания. Мотивите му атаката обаче, все още не са ясни.

Предизборен митинг, който трябваше да внесе еуфория в редиците на републиканците. Доналд Тръмп обаче се превърна в мишена на стрелба. Оказа се на прицел още в първите минути на речта си.

Райън Найт, очевидец: "Един човек извика: О, Господи, той има оръжие, насочено към президента. Когато погледнах нагоре, най-отгоре на сградата имаше мъж. Той започна да стреля. Имаше около 4 - 5 изстрела."

Хората от публиката твърдят, че са предупредили полицията за стрелеца.

Грег Смит, очевидец: "Ние го посочихме на полицаите. Викахме: Има човек на покрива с пушка. Точно от тук се виждаше как пълзи. Тръмп все още говореше. Не знам защо не го свалиха от трибуната."

Следва суматоха. Някои залягат, други се втурват да бягат панически. С окървавено лице, Тръмп се надига и с високо вдигнат юмрук поздравява съпартийците си:

"Бях прострелян с куршум, който проби горната част на дясното ми ухо. Веднага разбрах, че нещо не е наред. Чух свистящ звук. Изстрели. И веднага усетих куршума да разкъсва кожата. Имаше много кръв, така че веднага разбрах какво се случва."

Куршумите, обаче, улучват фатално мъж от публиката. Още двама са ранени.

- Чух хора да викат: Той е прострелян. Аз съм лекар от Спешно отделение. Скочих между пейките, но мъжът беше прострелян в главата.

Стрелецът е бил ликвидиран от агенти на Сикрет сървис.

Кевин Роджек, специален агент от ФБР: "Беше извършен опит за убийство срещу бившия президент Доналд Тръмп."

Нападателят е идентифициран като Томас Матю Крукс, 20-годишен от Пенсилвания. В регистрите той е вписан като симпатизант на Републиканската партия.

"Абсолютно не приемаме за даденост, че атака е извършена от вълк единак. Ще търсим допълнителна информация, която може ни да ни насочи към някой друг, който може да е замесен", каза подполковник Джордж Бивънс - щатска полиция на Пенсилвания.

Тръмп е без риск за живота и в безопасност, съобщиха от екипа му. Предизборната му кампания продължава. Утре той ще присъства на Националната конвенция на Републиканската партия, на която трябва официално да бъде номиниран за кандидат за президентските избори.

Стрелбата става в сложна политическа обстановка - преди изборите през ноември. Доналд Тръмп заяви, че очаква с нетърпение Националната конвенция на Републиканската партия следващата седмица. Политици от двете водещи партии в САЩ заявиха, че "няма място за политическо насилие" в страната. Лидерът на мнозинството на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че е ужасен от случилото се. Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Майк Джонсън, каза че се моли за президента Тръмп и за всички участници в митинга.

Президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с Доналд Тръмп след тежкия инцидент, съобщи Белият дом:

"Бях информиран от всички агенции и федералното правителство за ситуацията, на базата на това, което се знае до момента. Няма място за подобно насилие в Америка. Това е една от причините защо трябва да бъдем обединени. Не можем да допуснем това да се случва".

снимки: БТА

Доналд Тръмп вече се върна в дома си в Ню Джърси и продължава предизборната си кампания. А ФБР продължава разследването.

По темата работят: Ива Стойкова, Биляна Бонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Гуцанов: Новото ръководство на БСП е легитимно
Борислав Гуцанов: Новото ръководство на БСП е легитимно
Националите ни по бокс се подготвяха с олимпийски и световни шампиони в Нанси
Националите ни по бокс се подготвяха с олимпийски и световни шампиони в Нанси