НОВИНИ

Христо Иванов: Кризата придобива системен характер

Николай Минков
от Николай Минков
09:37, 14.07.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Кризата придобива системен характер. Разговорът не е за това, че ще се случили с втория или третия мандат в 50-ото Народно събрание. Разговорът е, в кое Народно събрание имаме формула да се случи, защото всеки аргумент, който в момента се вади, да не се направи в 50-ото НС, важи и за 51-ото. И тук отговорността не е просто засега в тази конюнктура, в тази аритметика какво ще се случи. Отговорността на всяка политическа сила е да даде рецепта, която да може де приложи, включително и в това НС. Това коментира в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов.

"Нормално е на колегите да им трябва повече време, още повече, че това са три формации със сериозен демократичен дух в тяхната работа, да им трябва време да оценят новата ситуация и да формират решение", подчерта Иванов.

Моята оставка беше опит да се понесе отговорност. Трябва да се намери рецепта за излизане от безизходицата. Не съжалявам, че подадох оставка, посочи той.

"На етапа на първия мандат, а и в разговорите, ПП-ДБ е колкото постоянно атакуван от всички партньори, но същевременно някак си не им излизат сметките чисто аритметично. ПП-ДБ имат ясна кауза, с което все по-малко политически сили могат да се похвалят. Тази кауза всъщност - установяването на правила и законност - е отговорът на въпроса как може в дълбочина да се реши политическата криза в страната. Става дума за структурен проблем как се легитимира властта. Докато няма отговор на този въпрос, никога няма да можем да стабилизираме политическата ситуация в страната. ПП-ДБ е единствената формация, която предлага ясна програма", каза още Христо Иванов.

По думите му, ГЕРБ са обозначили ПП-ДБ като основен свой опонент, което за него лично е било изненада. "Това не е "Възраждане", не е ДПС, не е БСП дори", уточни Иванов. Според него, трябва да се отнасяме много сериозно към въпроса как ще се състави правителство.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи се подсили с италиански национал
Наполи се подсили с италиански национал
Андрей Чорбанов, ИТН: Логичният и рационалният отговор е, че отиваме на избори
Андрей Чорбанов, ИТН: Логичният и рационалният отговор е, че отиваме на избори