НОВИНИ

Недоволството в земеделието: Фермери протестираха пред МЗХ, други обсъждат какво да предприемат

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
12:12, 05.02.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

След вчерашната среща с премиера и ресорния министър, днес земеделци и животновъди обмислят дали ще преминат към протестни действия във вторник. Вече получиха обещание за 150 млн. лева подкрепа за животновъди, млекопреработватели и производители на плодове и зеленчуци. Докато зърнопроизводителите ще получат помощ само, ако докажат, че са работили на загуба през миналата година.

Други земеделски асоциации, които не бяха на разговорите вчера, протестираха пред земеделското министерство, с искане за оставка на министър Кирил Вътев. Те настояват за комплексна ревизия на цялата земеделска политика у нас.

Земеделците, които бяха на среща при премиера, остават в стачна готовност. В момента аграрните структури по места обсъжда дали да изкарат тежката техника по пътищата във вторник. Основното искане на земеделците е приемане в спешен порядък на законопроектите и обръщане на държавната политика към фермерите.

Земеделците са категорични, че не искат пари на калпак, а ясна политика в животновъдството, пчеларството, зърнопроизводството и аграрния сектор.

Илия Проданов - Национална асоциация на зърнопроизводителите: "Снощи имахме Управителен съвет на Националната асоциация и впоследствие на Аграрната камара и информирахме абсолютно всички своите структури по места. Днес тези хора се събират навсякъде и решават какви действия предприемаме. Към момента протестът за утре не е отменен и няма решение дали ще се отмени или ще се състои."

Цветан Цеков - Браншова камара "Плодове и зеленчуци": "Има диалог, но за да бъде градивен, и за да бъде решаващ и удовлетворяващ, в крайна сметка трябва да сме финансово удовлетворени."

Тодор Джиков - Национална асоциация на картофопроизводителите: "Не може в Брюксел да мериш с един аршин за всички европейски държави, както няма и универсален лек. Така, че от тук нататък много хубаво е за нас, че идва ротация. Българското правителство ясно и категорично трябва да гони интересите на България и региона, в който живеем."

Фермерите очакват ставки по т. нар. "украинска помощ" равни или близки до миналогодишните. Решение дали да се премине към ефективни стачни действия, различните аграрни камари, се очаква да вземат в късния следобед.

Вижте прякото включване на Виктор Борисов

Междувременно от други земеделски асоциации, които не бяха на разговорите вчера, протестираха пред земеделското министерство, с искане за оставка на министър Кирил Вътев. Преди час от министерството поканиха представители на протестиращите на среща в 12:00 часа.

Според протестиращите фермери, министърът е неспособен да се справи с организацията и прилагането на земеделската политика в страната. Искат комплексна ревизия на цялата земеделска политика у нас. Според тях, министерството не може да се справи с вноса на земеделски продукти от Украйна, липсват и средства за подпомагане по украинската помощ през 2024 г.

Посочват и други проблеми като намалените ставки на субсидиите, липсата на законодателна инициатива, както и липса на превенция и контрол във връзка с болестите по животните. Според тях проговорите, които се водят в момента, са проформа и така се получава противопоставяне на браншовите организации.

По темата работят: Виктор Борисов и Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правомерно ли е индексирането на таксите на мобилните оператори?
Правомерно ли е индексирането на таксите на мобилните оператори?
43 точки на Брадли Бийл изведоха Финикс до победа над Вашингтон
43 точки на Брадли Бийл изведоха Финикс до победа над Вашингтон