НОВИНИ

Как КЗП може да защити потребителите заради индексирането на цените на мобилните оператори?

bnt avatar logo
от БНТ
09:09, 05.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено открито заседание във връзка с индексирането на цените на услугите на мобилните оператори. Как КЗП може да защити потребителите - темата коментира в студиото на "Денят започва" Стоил Алипиев, председател на КЗП.

По думите му, това се случва за трети път и вече започва да става вече малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано:

"Аз търся трайно решение и за да може да го намерим това решение в комисията искам да чуя всички експертни мнения, които в рамките на една година бяха тиражирани и по медии и всякакви други канали за комуникация, за да мога да изготвя един мотивиран доклад, който да внеса в комисията да се гласува и да се намери трайно и устойчиво решение на въпроса, свързан с индексацията."

Алипиев каза, че има правни аргументи, които защитават потребителите, има и правни аргументи в полза на търговците. Обясни, че това е една клауза за индексация, която е заложена предварително и потребителят е бил уведомен и се е съгласил.

"Въпросът е дали правилно се прилага тази клауза и дали е приложена вече за трета поредна година и дали има способи. Издал съм заповеди срещу трите мобилни оператора за забрана за неправилно на клаузата за индексация - тази, която беше приложена м.г.", поясни той.

Стоил Алипиев обясни още, че размерът на санкцията към един търговец е абсолютно непропорционална към колективната щета, която нанася.

"Когато има стотици милиони или милиарди оборот, глобен за нелоялна търговска практика в размер на до 50 000 лв. няма възпиращ ефект. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., така и за всякакъв друг вид нелоялно поведение на търговците", уточни шефът на КЗП.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров запази 13-та си позиция в световната ранглиста
Григор Димитров запази 13-та си позиция в световната ранглиста
Две титли за България на балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки в Белград
Две титли за България на балканския шампионат по лека атлетика за юноши и девойки в Белград