НОВИНИ

Инфлация или картел? Недоволство след като телекомите отново вдигнаха цените

Депутати обещаха да предприемат мерки, поискаха смени в КЗК

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:16, 01.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

И трите телекома у нас обявиха ново вдигане на цените заради инфлацията. Индексацията ще бъде отразена в новите фактури. Омбудсманът Диана Ковачева определи действията на телекомите като възмутителни, а депутати обещаха до септември да бъдат предприети мерки срещу картелни действия на мобилните оператори.

Вече трета поредна година телекомите вдигат цените, оправдавайки се с инфлацията, без държавните институции да се намесват. Vivacom обяви, че поскъпването при тях е с 4,5% в сравнение с миналата година. А1 все още обмислят какво ще е постъпването. Вчера Yettel съобщи, че вдига таксите за месечните абонати с 9,5%.

От Yettel отказаха коментар пред камера, но в писмен отговор до "По света и у нас" мотивират поскъпването с инфлацията за миналата година, която е била 9,5% и заявяват, че трудните икономически условия се отразяват и върху дейността на компанията .

Потребителите са гневни заради поскъпването.

"Очаквах го, но не очаквах че ще бъде толкова нагло и нахално. Ще платим - щем, не щем, вързани сме с деца, семейства и така нататък".

Поскъпването на месечните абонаментни такси предизвика реакция и сред депутатите. Някои поискаха сегашното ръководство на КЗК да бъде сменено.

"Регулаторите ще бъдат сменени и след като имаме ясен механизъм как ще стане това .И по какъв начин -дали да се бърза или не и по отношение на КЗК и по отношение на част от останалите регулатори. Те не работят и не е само това. Те не работят полза на обществото", каза Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ.

"Аз смятам, че е недопустимо да се бъркаме в работата на регулаторите. Политиците нямаме работа там", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Изказването "Ще сменим КЗК" е още едно доказателство за политическа намеса в работата на независимите органи. Това не е управление. КЗК и другите органи трябва да работят спокойно и да вземат своите решения", заяви Корнелия Нинова, председател на БСП.

Потърсихме позицията и на КЗК по темата, но останахме без отговор на въпроса кога за последно КЗК са проверявали мобилните оператори за нелоялни практики.

Депутатът Ивайло Мирчев обеща до септември да се приемат законови промени срещу картелни действия на мобилните оператори.

"Смятаме, че голяма част от мобилните оператори имат сериозни политически връзки и политически гръб", коментира Мирчев.

Според Мирчев индикации за картел при мобилните оператори има от години и депутати вече работели по промяна на правилата, по които да действа КЗК. Мирчев предлага и да се създадат условия за конкуренция включително и за навлизане на нови играчи на пазара с мобилните услуги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заложническа криза в Истанбул: Мъж с експлозиви нахлу в завод
Заложническа криза в Истанбул: Мъж с експлозиви нахлу в завод
Изабелла Шиникова се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Египет
Изабелла Шиникова се класира за полуфиналите на двойки на турнир по тенис в Египет