НОВИНИ

Бащата на малтретираното дете от Пловдив получи родителските права

Последна дума по казуса ще има друг съдебен състав, детето засега остава при социалните

bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 01.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Родителските права върху петгодишното дете от Пловдив, което стана жертва на насилие от майка си и нейния приятел, ще бъдат упражнявани от бащата на момченцето. Това реши днес районният съд в Пловдив в хода на бракоразводно дело, започнало преди две години.

В хода на процеса бе постигнато споразумение между родителите, като майката се съгласи грижата за сина ѝ да поеме неговият баща, който живее в Германия.

Майката Стела Алексиева, която е с мярка за неотклонение подписка, присъства в съдебната зала. Днешното решение на съда влиза в сила веднага. До две седмици друг съдебен състав ще трябва да одобри привременни мерки за детето, предложени от социалните служители, ангажирани със случая. Дотогава момченцето може да остане в защитено социално жилище. Предстои изготвянето на оценка за родителския капацитет на бащата и възможността детето да бъде отглеждано от него в Германия.

"От решението на съда съм наистина много доволен, защото към момента това е наистина правилното решение, според мен, и това ще помогне, надявам се, за следващата стъпка - да дойде при мен в Германия", казва Венислав Алексиев, баща на детето.

На заседанието днес не присъства представител на социалните служби. Представен бе техен доклад.

"За него социалните работници в момента полагат грижи - такива, каквито те преценят и всъщност ние не оспорваме, че тези грижи са адекватни. Не считаме, че е гарантиран, както индивидуален подход към него, така и решението не е в интерес на детето", каза Даниела Елдърова – адвокат на бащата.

"И двете страни работихме в интерес на детето. Защитаваме интереса на един малолетен, който е пострадал", казва Таня Маринова – адвокат на майката.

В случай, че социалните служби откажат да дадат детето на бащата, готовност да се грижат за него са заявили баба му и сестрата на майката.

Репортаж: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ излъчва още емблематични филми с участието на Иван Иванов
БНТ излъчва още емблематични филми с участието на Иван Иванов
Вход свободен за деца и ученици на юбилейното 75-о издание на Купа „Странджа“
Вход свободен за деца и ученици на юбилейното 75-о издание на Купа „Странджа“