НОВИНИ

Лидерите на ЕС постигнаха сделка: Отпускат се 50 млрд. евро за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:32, 01.02.2024 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
По света

Европейският съюз ще предостави на Украйна финансова помощ в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години. Решението беше взето на извънредна среща на върха в Брюксел, на която европейските лидери успяха да убедят унгарският премиер Виктор Орбан да промени позицията и да подкрепи помощта.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари за решението. Срещата на върха се проведе под обсадата на фермерски протести, които доведоха и до сблъсъци с полицията, фермерите замеряха с яйца сгради на евроинституциите.

Решението за подкрепата за Украйна беше взето изненадващо бързо. Новината дойде няколко минути след началото на срещата. Освен по тема на деня, премиерът Денков разговаря със свои колеги и по важните за България въпроси - приемането в сухопътния Шенген и еврозоната.

"Първо да кажем, че Съветът завърши успешно. Имаме решение за многогодишната рамка, имаме решение по отношение на подкрепата за Украйна с единодушие - 27 държави-членки. Както ви обещах сутринта, имаме решение и то е положително. Второ използвах случая, за да мога да проведа доста разговори с партньорите, които биха могли да ни подкрепят по отношение на сухопътните граници за Шенген и еврозоната. Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия. Част от тези държави са известни с това, че са най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите. Разказах има как изглежда финалната политика по отношение на България, ниския външен дълг, ниския дефицит. Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Всичко това беше обяснено, така че мога да кажа спокойно, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане".

Украйна ще получава финансова помощ до 2027 година. 33 милиарда ще бъдат под формата на заеми, които страната ще трябва върне, макар че все още не е ясно кога. 17 милиарда са безвъзмездни средства. В замяна Киев се ангажира с определени реформи, свързани с върховенството на закона, спазването на човешките права и борбата с корупцията.

"Постигнахме споразумение, което показва лидерството на Европейския съвет и на Европейския съюз. Обединихме всички 27 правителствени ръководители около това политическо споразумение, което ще ни позволи да мобилизираме допълнително 50 милиарда евро за Украйна . Мисля, че това решение изпраща послание на украинците и показва нашата решимост да бъдем напълно мобилизирани в подкрепата си за тяхната свобода и бъдеще. Това е и послание към нашето население в Европа, за нашето единство и лидерството на Евросъюза, че не сме уплашени от Русия, която нарушава международното право. Това е и послание към Съединените щати , нашите партньори , които подкрепят Украйна и нейните суверенитет и териториална цялост", каза Шарл Мишел - председател на Европейския съвет.

Володимир Зеленски благодари на европейските лидери.

"Благодаря за решението за финансовия инструмент за нас, за украинския народ, за Украйна. Страната ни ще може да разчита на 50 млрд. евро през следващите 4 години. Това е ясен сигнал, че Украйна ще устои, че Европа ще устои. Много е важно и това, че решението беше взето единодушно, от всички 27 страни-членки. И това е един ясен сигнал за вашето единство и подкрепа за Украйна."

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска и получи гаранции, че европейските лидери ще могат да контролират изразходването на средствата.

"Преговорите бяха спрени миналия декември, защото не беше намерено решение на два унгарски проблема. Опасявахме се, че еврофондовете, които са дължими на унгарците и които Комисията все още не е отпуснала, рано или късно ще бъдат пренасочени към Украйна. Опасявахме се и, че прекалено дълго ще бъдат осигурявани ресурси на Украйна и то без контрол. Снощи получихме предложение, договорихме контролен механизъм, с който се гарантира разумно използване на парите и получихме гаранции, че унгарските еврофондове няма да отидат в Украйна. След дълги консултации приехме предложението", каза той.

Срещата на върха премина на фона на безпрецедентни фермерски протести в белгийската столица. Над 1300 трактора пристигнаха в центъра на града, а на места се стигна до сблъсъци между протестиращите и полицията. Фермерите палеха огньове и замеряха с яйца европейски сгради.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владислав Иванов напуска ВК Левски София
Владислав Иванов напуска ВК Левски София
Февруари започва с температури до 18 - 20 градуса, но и със силен вятър
Февруари започва с температури до 18 - 20 градуса, но и със силен вятър