НОВИНИ

Убийството в София: От гангстерска война до пример за неработеща съдебна система

Политическите коментари след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:48, 01.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Какви са хипотезите на политиците за показното убийство на Мартин Божанов - Нотариуса в София?

Премиерът Николай Денков определи покушението като пореден пример за неработещата правосъдна система.

"Жертвата няма досие, той не е разследван - ето още един пример, който стои под въпрос. Той е разследван от журналисти, така че това е още един пример за неработещата правосъдна система в широкия смисъл на думата. И това е една от причините да искаме тя да бъде оздравена - да настояваме за правосъдна реформа, да настояваме за процедури, с които да се избират членовете на антикорупционната комисия. Това са все стъпки, за да можем да излезем от тези много, много години, в които правосъдната система не успява да изпълни функциите си, които са по конституция", заяви от Брюксел Денков.

Покушението стана тема на коментари и в кулоарите на Народното събрание.

"Бяхме позабравили предишните десет години тези неща, но надявам се компетентните органи да го разкрият", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние водихме разследването срещу този човек, когато бях министър. Той е свързан със среди в магистратурата, с прокуратурата и със съда. И сега го отстраниха, защото се уплашиха, че той ще разкрие факти за връзките му с такива среди. Това е основната версия според мен" , посочи Бойко Рашков, от ПГ на ПП-ДБ.

"Прекалено много започнаха да стават убийствата, откакто управлява тройната коалиция. Не бих се учудил в интерес на истината, ако и това е свързано с ПП-ДБ, защото тези убийства при тях са доста странно съвпадащи. Нека не забравяме, че така си отиде и Джънгов - работодателят на Лена Бориславова, за който по същия начин се направиха на приятно разсеяни", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

От ляво поставиха въпроса за съдебната реформа.

"Поредното показно убийство е доказателство, че няма държава, че тази съдебна реформа е абсолютно провалена и когато няма държава мафията вилнее. Показателно, че се връщаме в мутренски години, които бяхме позабравили. ПП и ДБ върнаха модела "Борисов" на власт и заедно с това се върна и онзи стил на управление - мутренския стил на управление", посочи председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Гангстерска война е ясно, мафията в България е ясна - тя е срасната с политическата власт в момента. Нормално е да има саморазправи. Пак казвам - винаги когато сме имали слаби правителства, се е случвало това", каза Гроздан Караджов от ПГ на ИТН.

От ДПС не коментираха случилото се.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на с. Динката блокираха пътя за АМ "Тракия" в знак на протест срещу кариера
Жители на с. Динката блокираха пътя за АМ "Тракия" в знак на протест срещу кариера
Как се подготвя пистата за Световната купа по ски в Банско?
Как се подготвя пистата за Световната купа по ски в Банско?