НОВИНИ

Извънредна среща на върха в Брюксел за помощта за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:09, 01.02.2024
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите от ЕС са в Брюксел на извънредна среща, на която ще се опитат да вземат решение за актуализация на европейския бюджет и за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна от 50 милиарда евро за следващите четири години. В Брюксел е и българският премиер Николай Денков. Заседанието е на фона на фермерски протести в Белгия и други европейски държави.

"Това, което очаквам е да обсъдим първо приоритетите на България, сухоземните граници в Шенген, еврозоната ни е много важна. Имаме и сме имали винаги подкрепа от Германия, трябва да кажем според мен кои са важните следващи стъпки, в които очакваме конкретна подкрепа от тях. Отделно ще обсъдим и европейските приоритети - и бюджета и подкрепата за Украйна, протестите. Така че това са общите европейски теми, по които ще търсим позиции, каквито имаме на практика.
БНТ: Очаквате ли днес съгласие за подкрепата за Украйна?

- Очаквам да има решение накрая - какво точно ще бъде, все още се обсъжда. Но очакваме да има решение накрая на деня", каза премиерът Николай Денков.

"Европейска грешка е, че не се приема сериозно гласът на хората. Лидерите не ги приемат насериозно. Това е проблем номер 1. Може да говорим за миграция или войната в Украйна, каквото и да е. Но гласът на хората по улиците не се приема сериозно. Това е дефицит на демокрация. През юни предстоят европейски избори, имаме нужда от нов Европейски парламент. Трябва да намерим нови лидери, които да представляват хората. Това е единственият изход", каза Виктор Орбан - премиер на Унгария.

На предишната среща през декември унгарският премиер Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. Очаква се днес решение да има. В началото на срещата по-голяма част от лидерите изразиха увереност, че ще успеят да постигнат споразумение и Унгария ще бъде част от него. Търпението по отношение на Виктор Орбан е вече напълно изчерпано. Не е изключено да бъде задействан така нареченият ядрен член 7 от Договорите на ЕС, който предвижда отнемането на гласа на Унгария в Европейския съвет. Това би имало огромни последици за страната.

В рамките на срещата премиерът Николай Денков ще има и двустранна среща с германския канцлер Олаф Шолц. Очаква се двамата да обсъдят приемането на България и в сухопътния Шенген и в еврозоната.

Срещата на върха се провежда при безпрецедентни фермерски протести. Според данни на полицията в Брюксел в момента в центъра на глада има около 1300 трактора. Те са блокирали важни улици и подстъпите към града. Унгарският премиер Виктор Орбан не пропусна да отиде до протестиращите фермери снощи и да си направи филм за социалните медии.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ-СДС и ДПС с критики към министрите месец преди ротацията
ГЕРБ-СДС и ДПС с критики към министрите месец преди ротацията
Ивайло Чочев: Оставам в ЦСКА 1948, целта ни е третото място в първенството и Купата
Ивайло Чочев: Оставам в ЦСКА 1948, целта ни е третото място в първенството и Купата