НОВИНИ

Въпреки сигналите: Защо Мартин Божанов - Нотариуса остава недосегаем за Темида?

Към момента няма задържан за показното му убийство

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:01, 01.02.2024
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Снимка: Антикорупционен фонд
Слушай новината

Продължава разследването на покушението срещу Мартин Божанов - Нотариуса.

  • Към момента няма задържан за убийството му
  • Разстреляният Божанов е заподозрян като извършител на стотици имотни измами
  • Мартин Божанов - Нотариуса е съпруг на служителка на ГДБОП
  • Връзки на Божанов с МВР и влияние в прокуратурата и съдебната власт са най-вероятната причина той да е бил недосегаем за Темида
  • Мястото на снощното покушение остава отцепено от полицията, днес се прави се втори оглед на местопрестъплението

Как Божанов остава недосегаем за съдебните власти въпреки подозренията, че е отговорен за стотици имотни измами и може ли причината за това да се търси във факта, че съпругата му Гергана е служител на ГДБОП? МВР тепърва ще проверява дали и какви връзки е имал разстреляният.

Мартин Божанов - Нотариуса е от хората, срещу които успешно са приключили частични конфискации на имущество и то още от времето, когато КПКОНПИ се оглавява от Стоян Кушлев. Заподозрян е за извършването на над 300 имотни измами само в София. Тази дейност вероятно е и в основата на мотивите за убийството му.

Оферта от минимум 100 000 евро - около тази сума се завъртя запис от разследване на Антикорупционния фонд, в който се появи името на Мартин Божанов - Нотариуса. Разследването е свързано със задържането на бизнесмена Веселин Денков по обвинение за участие в престъпна група. Веселин Денков живее на семейни начала с Ивайла Бакалова.

Материалът показа видео, от което стана ясно, че от "Мис България" са поискани минимум 100 000 евро за свободата на бизнесмена. Мъжът, който иска парите, се представя като посредник в съдебната система, а към неговите услуги насочил именно Нотариуса.

"Това, което напоследък си спомняме, са случаите с посредничеството му - предлагане на плащане, за да се промени разследване на криминален случай", напомни в "Денят започва" Тихомир Безлов - главен експерт "Сигурност" в Център за изследване на демокрацията.

"Този човек е бил в годините интересен, покрай делото Крашевски - Нотариуса. В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати, които не са прокурори. По делото се работи и се разпитват свидетели. Установяват се и други неща", заяви Илиана Кирилова - градски прокурор на София.

През годините са подавани редица сигнали срещу Нотариуса, чиято съпруга работи в ГДБОП.

"Доколкото ми е известно, е уволнявана един път, след което тя е обжалвала този наш акт. Възстановена е - в момента все още е на служба в ГДБОП, но е в законен отпуск по майчинство", заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

На въпрос на БНТ дали съпругата на Божанов е причина той да бъде недосегаем, Коцев отговори:

"Аз не мисля, от моя гледна точка сме доказали, че ще бъдем абсолютно нетърпими!".

Според експертите убийството на Мартин Божанов носи белезите на поръчково убийство. По неофициални данни в района на мястото е открита гилза от оръжие, но от такъв тип, на който не може да се направи балистична експертиза.

"Беше публикувана информацията, че това е гилза от патрон 22-ри калибър. Това е малокалибрен боеприпас. Особеното е, че този боеприпас - ловни куршуми, попадайки в твърдо тяло, те се сплескват и балистичната експертиза на такива проектили е много трудна", казва Милен Иванов - бивш зам.-ректор на Академията на МВР.

"Като че ли прилича на поръчково убийство. Тоест това не е от тези двете престъпления, които видяхме в началото на годината. Прилича на нещо, което се случи през лятото с Алексей Петров", смята Тихомир Безлов.

Също по непотвърдена информация - двете деца на Божанов са били свидетели на убийството му.

"Първоначалните находки са, че се касае за изстрели с огнестрелно оръжие, които са попаднали в тялото и може би в главата на лицето", заяви Иво Илиев, заместник градски прокурор на София.

Открити са доказателства и ценни за разследването свидетели. От МВР се въздържат на този етап да посочат основна версия за убийството, но амбицията е още днес да бъде открито откъде точно са дошли изстрелите, които според свидетели са два или три.

Остава под въпрос и защо Божанов е на свобода след като има двама магистрати, подали сигнал, че той лично ги е заплашвал.

По темата работят: Иво Никодимов, Йоана Миланова, Мая Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Чочев: Оставам в ЦСКА 1948, целта ни е третото място в първенството и Купата
Ивайло Чочев: Оставам в ЦСКА 1948, целта ни е третото място в първенството и Купата
Отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим
Отдаваме почит пред жертвите на комунистическия режим