НОВИНИ

Служители на телевизионен оператор излязоха на протест

От КЗК изразиха притеснение от опита за намеса в дейността ѝ

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
11:17, 01.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на "Булсатком" излязоха на протест, притеснени, че ще загубят работните си места. Те настояват Комисията за защита на конкуренцията да не разрешава сделката за поглъщането на българския телеком от Юнайтед груп.

Според служителите, ако сделката се осъществи, на телекомуникационния пазар ще настъпи монополно положение, а служителите ще бъдат съкратени. Подобно решение ще окаже негативно влияние и върху потребителите.

Служителите на "Булсатком" протестираха пред сградата на КЗК и поискаха среща с ръководството на комисията, но такава им беше отказана.

Снимки: БНТ

По-късно от Комисията за защита на конкуренцията излязоха с позиция във връзка с твърденията на съпредседателя "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, че КЗК предстои да вземе необосновано и немотивирано решение по нотифицирана концентрация на стопанска дейност между "United Group" и "Булсатком", както и че Комисията няма легитимност да приема подобни решения преди избирането на нов състав от Народното събрание.

"Комисията изразява сериозното си притеснение от подобни изказвания в медийното пространство, които представляват опит за сериозна намеса в дейността ѝ и в независимото упражняване на правомощията на КЗК. По същество те показват както непознаване на процедурите, в рамките на които Комисията работи, но и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността на КЗК и изпълнението на правомощията ѝ", се посочва в позицията.

Цялата позиция на КЗК вижте ТУК

И компанията "United Group" излезе с позиция по повод изявления на съпредседателя на ПП Кирил Петков относно придобиването на телеком оператора "Булсатком".

"Съгласно българското законодателство КЗК е напълно независима от правителството. Тя прилага конкурентното право и не се ръководи от политически съображения. Нейните производства са поверителни. Разглеждането на казус „Булсатком“ продължава и решението все още не е прието и публикувано. Г-н Петков коментира потенциалното бъдещо решение, основано на слухове и предположения, разпространявани в медиите. По този начин г-н Петков се опитва да повлияе на бъдещото решение на независимия регулатор", посочват в позицията си от компанията.

Позицията може да прочетете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо пропуска контролата с Интер Маями
Кристиано Роналдо пропуска контролата с Интер Маями
Двама мъже ограбиха пенсионер в Морската градина на Бургас
Двама мъже ограбиха пенсионер в Морската градина на Бургас