НОВИНИ

Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера

bnt avatar logo
от БНТ
16:27, 01.02.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера буди жителите на родопското градче. Това е втората по възраст в България часовникова кула и вече се е превърнала в един от символите на града. През миналата година "Сахата", както местните наричат кулата, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен.

По няколко пъти на ден жителите на Пещера се радват на приятния звън на "Сахата". Преди много години камбаната на часовника оповестявала часовете по турски - в 1 и 2 часа следобед биела по 7 и 8 пъти, а в 7 и 8 часа сутринта – един и два пъти. Тя е служела за регулиране на стопанския живот.

"Да поставят началото и края на работния ден на занаятчиите в работилниците и на дюкяните. Тогава еснафските сдружения са били много сериозни организации със строги устави и не се е допускало нелоялна конкуренция. Значи някой да отвори по-рано и да продава повече стока да навакса, а другите по-късно. Всички трябвало да отварят в едно и също време и да затварят в едно и също време. И звънът на камбанката е служил за това", обясни Георги Шопов, уредник Исторически музей – Пещера.

"Сахата" е символ и на етническата толерантност, която пещерци са доказали, че имат в годините.

"Не случайно той е построен тук на това място. Защото тук само на стотина метра от тази кула съвместно съжителстват през вековете един християнски храм и една мюсюлманска джамия и разбира се часовника "Сахата", който отмервал толерантността на времето. С това Пещера се различава от другите градове - с пословичната наша етническа и религиозна толерантност", каза Димитър Павлов, Община Пещера.

Часовниковата кула е изоставена след Освобождението, а механизмът откраднат. В последствие е реставрирана през 70-те години на миналия век. Дълги години до смъртта си за поддръжката на "Сахата" се е грижел дядо Халил. Сега това прави неговата съпруга, която в Пещера наричат "Пазителката на часовниковата кула".

88-годишната жена се грижи района около кулата винаги да е почистен и пази "Сахата" от вандали. За баба Силвие Гаджанакова това е гордост:

БНТ: Целия ти живот е минал тук до часовника?

- Ми да.

БНТ: Какво е за теб часовника?

- Хубаво е, хубаво е. Излязиш, разкараш се, хората идват, глядат, поздравяват, питат ме.

През миналата година кулата е цялостно обновена, като е запазен максимално автентичният ѝ вид. Така "Сахата" ще остане сред символите в Пещера и за бъдещите поколения, разказват местните.

Репортаж: Таня Кабурова

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Димов: Чака ни сериозна среща с Босна и Херцеговина, но смятам, че ще се поздравим с победа в неделя
Валентин Димов: Чака ни сериозна среща с Босна и Херцеговина, но смятам, че ще се поздравим с победа в неделя
Левски подписа с уругвайския защитник Хоакин Фернандес
Левски подписа с уругвайския защитник Хоакин Фернандес