НОВИНИ

Николай Николов: Три компании имат интерес към строежа на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 01.02.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за енергийната ефективност не се изчерпва само със санирането на сградите. Промените в Закона за енергийната ефективност, които визираме да направим съвсем скоро, предвиждат създаването на фонд, който да привлече в публичния ресурс и частен такъв - това коментира в студиото на "Още от деня" заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

Той уточни, че този фонд би трябвало да може да покрие по-голямата част от енергийната ефективност.

По отношение на строителството на 7-и и 8-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", Николов каза, че утре изтича крайния срок на първия етап от конкурса и комисия ще избере кратък списък с потенциални строители, които по-късно ще бъдат поканени за преговори заедно с "Уестингхаус".

"Има интерес от минимум три компании. Това са американските компании "Бехтел" и "Флуор" и корейската компания "Хюндай". Те са заявили интерес и идваха няколко пъти на посещение. Важен е техният опит в ядрената индустрия и техните финансови възможности."

Николов беше категоричен, че руски компании няма да бъдат допускани до конкурса. Прогнозите са първият 7-и блок да влезе в експлоатация 2033 г., но не по-късно от 2034 г., а 8-и блок да влезе две години по-късно. Стремежът е цената на един блок да е около 6 млрд. евро.

"Финансовият ресурс по такива проекти се осигурява по две линии - собствено финансиране от държавата и заем с държавна гаранция от 1,5 млрд. евро, което ще помогне ресурса да е по-евтин", поясни Николов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почит пред жертвите на комунистическия режим
Почит пред жертвите на комунистическия режим
Земеделците излизат на протести, ако властта не одобри исканията им
Земеделците излизат на протести, ако властта не одобри исканията им