НОВИНИ

Двама братя от село Калугерово отглеждат и съхраняват защитената българска порода калоферски кози

bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 01.02.2024
Чете се за: 06:47 мин.
У нас
Слушай новината

Заради магията на кукерските обичаи двама братя от пазарджишкото село Калугерово отглеждат и съхраняват защитената (автохтонна) българска порода калоферски кози и печелят състезания със своите животни. Младите фермери участват във всички маскарадни игри в региона и всяка година изработват нов кукерски костюм. Двамата имат награди и за селектираната порода овце, които също развъждат в стопанството си.

Атанас и Илиян Колчакови са на 27 и 25 години. Атанас е завършил агрономство, а Илиян софтуерно инженерство. Още като студенти помагали на баща си в семейната кравеферма, но заради липсата на работна ръка продали животните и се насочили към земеделието. До момента, в който преди осем години, посетили кукерски фестивал.

Атанас Колчаков: Един ден с брат ми на Сирни Заговезни бяхме с нашите приятели на центъра, те правеха кукери, ние гледахме отстрани и си казахме - защо те ще се правят, ние няма да сме с тях, като всеки ден сме с тях."

Купили за отглеждане четири кози и пет кожи, от които направили първия си кукерски костюм. Сдобили се и със селектирано стадо от 20 кози - майки от местната калоферска порода.

Атанас Колчаков: "В момента имаме 70 калоферски кози, супер елитни боксове, в които гледаме отделно вече по-специализирано и осем кукерски костюма."

Дългокосместите калоферски кози са само част от стопанството на братята. Те развъждат и селектират и овце Ил дьо Франс, като животните в стадото са вече 200.

Илиян Колчаков: "Дните ви минават тук в стопанството? - Да, постоянно, в момента е агнилна кампания и денонощно сме тук и е доста интересно, но и трудоемко."

Гордостта на фермата е пръчът Джони. В Арбанаси и Разлог Джони преборил конкуренцията и спечелил състезанията за калоферска коза с най-дълъг косъм със своите 75 сантиметра. Така пръчът от Калугерово вече е национална звезда.

- Това е Джони, уникат, който аз лично не съм виждал по-хубаво животно от него.

БНТ: Имам чувство, че сте го тренирали как да стои точно като за ревю?

- Значи, когато го снимаме, той като че ли знае, че го снимаме и просто застава в супер яките пози и си стои и чака.

Създаването на кукерски костюм от калоферска коза може да отнеме и година. Кожата се обработва и се разплита косъм по косъм. Шест мъжки животни са били необходими за изработването на кукерския костюм, който Атанас и Илиян с гордост показват. Дрехата винаги се облича мокра.

- Това е долната част на костюма, нали - това са крачолите, които са правени от парчета, защото за да стане както трябва, трябва да се накроят няколко парчета. В момента са твърди, защото не са изпрани, но за всеки фестивал, за всяко правене, ходим, перем кожите с шампоани, с омекотители, за да миришат хубаво, след това ги тръскаме, след това ги решем и имаме поне два-три дни подготовка за празника.

- Това е киляфът, който слагаме на костюма отгоре за на главата, а това са чановете, които слагаме под ръкавите над крачолите, четири чана имаме, които сме си закупили още тогава, когато се запалихме по кукерите, с този прекрасен колан, който слагаме и него на кръста. Звънците тежат доста около 20 килограма само тези четири, които сме докарали днес и наистина тръпка си е да чуеш стария български чан.

Докато кожата на калоферската коза става все по-ценна, заради мераклиите за кукерски костюми, то за овчата вълна пазар няма.

Илиян Колчаков: Вълната за съжаление, с нашата държава тя се изхвърля, защото нищо не става и всичко хвърляме. Би трябвало нещо да се предприеме за вълната и не само за вълната а и за самото
животновъдство.

В животновъдството и работна ръка трудно се намира, затова Атанас и Илиян разчитат на себе си и на семействата си. Почивен ден нямат, но успяват да ходят по състезания и със селектираните си животни от месодайната порода овце Ил дьо франс.

Илиян Колчаков: Ние гледаме да произвеждаме колкото може по-качествени животни, да са по-продуктивни, да се разгръща техния потенциал, за да може като ходим на изложби да показваме какви животни имаме, тази година пак бяхме на изложба и с шилетата и пак взехме награда и там.

Досега братя Колчакови са спечелили около 40 купи, медали и грамоти от състезания. Казват, че заради именно заради кукерите започнали да отглеждат и животни.

БНТ: Какво ви дава кукерството?

Атанас Колчаков: Тръпка, удоволствие и ти забравяш за всичко просто и си там на деня, независимо дали ще правим ние или други наши приятели, ние си го изживяваме всеки един път, който сме с тях."

Над 60 са мъжете-кукери в Калугерово, сред които са Атанас и Илиян. Братята участват във всеки празник в региона. С нетърпение очакват и маскарадните игри в селото в средата на март.

Репортаж: Галена Паскова

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Насар: Концентриран съм върху спорта, а не върху интригите
Карлос Насар: Концентриран съм върху спорта, а не върху интригите
Черно море стигна до ново равенство във втората си контрола за деня
Черно море стигна до ново равенство във втората си контрола за деня