НОВИНИ

Кой е застреляният Мартин Божанов - Нотариуса?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:00, 01.02.2024
Чете се за: 07:32 мин.
У нас
Слушай новината

Измамни схеми с имоти и търговия с правосъдие. Това казват анализаторите за незаконните дейности, с които е известен Мартин Божанов - Нотариуса. Според тях самият той чрез корупция и контакти по високите етажи на съдебната власт е избягвал правосъдието въпреки сигналите срещу него.

  • Кой е Нотариуса?

Краткият отговор е брокер в съдебната власт. Описван е като човек с многобройни контакти, които той умело използва. Срещу сериозни суми съдействал на хора, които са задържани под стража да бъдат освободени, да бъдат смекчени присъдите им или изобщо да няма такива. Или с други думи - буквална подмяна на справедливост с несправедливост или обратното. Така анализаторите описват дейността на Божанов. Освен това неговото име е замесвано в имотни измами, но приживе той твърди, че това не е вярно. Отмъщение или ликвидиране на човек, който знае много - това, според запознати, са възможните причини за екзекуцията.

Човек с богат набор от контакти от ниските до високите етажи на силови и съдебни институции. Замесен в крупни измами и предлагащ внушителен пакет от услуги. Така описват анализатори Мартин Божанов - Нотариуса.

"Tой е главна фигура в някаква група, която по незаконен начин е присвоила стотици имоти. Второто, което е още по-интересно, че той лично и негови приближени уреждат срещу известни суми, не по-малки от 6-цифрени в евро, съдействат на хора, които са задържани под стража постоянно или имат някакви други проблеми със съдебната власт", заяви Бойко Станкушев - директор на Антикорупционния фонд.

"Изключително спорна фигурна, но хора като него са причината правораздаването в България да е на това ниво. Има други такива брокери в съдебната власт, ако се върнем назад имаше един такъв Красьо Черничкия, който също се твърдеше, че кадрува в съдебната власт, Петър Петров - Еврото", коментира Йово Николов - анализатор и журналист от в. "Капитал".

Първите индикации, че Нотариуса е замесен в нечисти схеми датират отпреди близо 20 години.

"Oт адвокатската стая в съда той открадва едни документи, за да бъде оневинен един негов приближен нотариус. Имало е сигнали, но по тези сигнали дори да е започнала някаква работа е прекратена с налагане на забрана свише. Това нещо не може да бъде спряно просто ей така", посочи Бойко Станкушев.

Нещата като че ли се случват "ей така" за Божанов до 2021 г., когато излиза разследване на Антикорупционния фонд. То е свързано със задържането на бизнесмена Веселин Денков по обвинение за участие в престъпна група. Той живее на семейни начала с Ивайла Бакалова. Материалът показва видео, от което стана ясно, че от нея са поискани минимум 100 000 евро за свободата на бизнесмена. Мъжът, който иска парите, се представя като посредник в съдебната система, а към неговите услуги насочил именно Нотариуса.

(видео на Антикорупционен фонд)

"Сега идеята е не да обсъждаме неговата виновност или невинност, а идеята е дали можем да помогнем и дали можем да тръгнем по правилния път.

- 100 000, какво, лева?

- Евро.

- 100 000 евро, за да пуснат...

- Не, аз не ти казвам точно 100 000... Но по-малко няма да е."

В интервю за Антикорупционния фонд Божанов отрича всичко - от участието в измами до търговия със справедливост.

Мартин Божанов: "Естествено, че не са верни. Това не е сериозно. Колкото е сериозно, че ние сме искали от някой пари с колегата, за да ги предаваме на някой друг."

Подавани са сигнали, проведени са разследвания и още текат такива. Само че Нотариуса е бил на свобода, според анализаторите, сякаш без да съществуват закони за него.

"Ние водихме разследване срещу този човек, когато бях министър. Той е свързан със среди в магистратура, прокуратура и със съда и сега го отстраниха, защото се уплашиха, че той ще разкрие факти за връзките му с такива среди. Това е основната версия според мен", заяви Бойко Рашков - депутат от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи.

Журналистически разследвания стигат до Божанов по сигнали за заплашвани съдии и то директно в дома на Темида.

"В съдебна зала въпросният Мартин Божанов го е заплашвал с така нелицеприятни неща, инсинуации, писания в жълти медии срещу тези хора, които са му неудобни, ако щете впрягане на ГДБОП за разследване на такива неудобни съдии. Изобщо целият арсенал на задкулисието този човек го е използвал", посочи Йово Николов.

И докато от МВР се въздържат да говорят за мотиви за убийството, според анализатори, лесният е Вариант А - отмъщение от някой ощетен. Вариант Б е трудният, но вероятният.

"За мен е почти сигурно, че той е унищожен, за да бъдат унищожени всякакви следи, които водят до магистрати, до политици, до субекти от други ОПГ", каза Бойко Станкушев.

снимки: БГНЕС, Антикорупционен фонд

"Хората, които се занимават с тази професия да я наречем, имат изключително високо самочувствие и представата, че са над закона и поради тази причина неглижират доста от конфликтите, в които влизат, и забравят, че срещу тях може да има подобни хора", допълни Йово Николов.

Дали случаят ще се окаже нишката, която ще разплете сложната плетеница от обвързаности и зависимости - тепърва ще стане ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус привлече футболистът на Саутхемптън Карлос Алкарас
Ювентус привлече футболистът на Саутхемптън Карлос Алкарас
Рилски спортист не срещна съпротива от Локомотив София в женското баскетболно първенство
Рилски спортист не срещна съпротива от Локомотив София в женското баскетболно първенство