НОВИНИ

Почит пред жертвите на комунистическия режим

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:11, 01.02.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Днес отдаваме почит на жертвите на комунизма. Паметта на репресираните от комунистическия режим беше почетена по традиция пред Мемориалната стена с имената на загиналите до НДК. Да се поклонят отидоха политици и граждани.

На 1 февруари 1945 година Първи и Втори върховен състав на Народния съд произнасят смъртни присъди над тримата регенти- княз Кирил, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 67 депутати и 22 министри. На смърт са осъдени и секретари към Двореца, издатели на вестници, генерали. Присъдата е изпълнена същата нощ близо до Централните софийски гробища. Величко Велев е един от последните живи концлагеристи от Белене.

Величко Велев: Отидох там за така наречената "противонародна" дейност, така я казваха и понеже не бях доволен от комунистическия строй, въпреки и твърде млад, 18-годишен, аз бях свидетел на събитията, които ставаха."

Величко Велев участва в антикомунистическа група и в Горянското движение. Без съд и присъда е изпратен в Белене през 1951 г. по думите му, "полутруп" и прекарва там три години:

"Отношение на Държавна сигурност, следствие, побоища, заливане с кофи с вода да ни съвземат и така нататък. Това бяха условията."

Величко Велев казва, че никога повече не трябва да се повтаря преследването заради политически убеждения. Днес близки на загинали, политици, граждани положиха венци и цветя на почит пред Мемориала с имената на загиналите.

Паметта им беше почетена с молитва от свещеници и от имам. В словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че на цяло поколение българи е отречено правото да имат своята история, обезсмислено е настоящето им и забранено бъдещето:

"Днес е денят, в който трябва да се помолим за душите на жертвите, но трябва да отправим своя апел и към живите, към бъдещите поколения да не забравят, да помнят и да помнят, че доброто винаги побеждава."

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

И Пловдив почете жертвите на комунистическия режим пред паметника "Свидетелят" на площад "Стефан Стамболов". На събитието беше и Васил Шаламанов. Баща му е арестуван и съден през 1951 г., когато Васил е пеленаче:

"Затова днес аз искам да почета тези мъченици, които си загубиха живота и бяха достойни българи."

"Нека споменът за невинно пролятата кръв и изживени терзания да гори в сърцата ни с жарка синовна обич" - това пише на паметника в почит на 1025 загинали от комунистическия терор в Пловдивско.

По темата работиха: Елиана Димитрова, Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масов бой прекрати контролата между Ботев Враца и Цървена звезда
Масов бой прекрати контролата между Ботев Враца и Цървена звезда
Николай Николов: Три компании имат интерес към строежа на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"
Николай Николов: Три компании имат интерес към строежа на новите реактори в АЕЦ "Козлодуй"