НОВИНИ

Все още няма заподозрян за убийството на Мартин Божанов - Нотариуса

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:48, 01.02.2024
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Все още няма заподозрян за показното убийство на Мартин Божанов - Нотариуса. Соченият за извършител на стотици имотни измами беше прострелян снощи до автомобила си в Горна баня.

Защо Божанов е на свобода, а не е обвиняем и задържан е въпрос без отговор на този етап. Очевидно е, че ако през годините разследващите, прокуратурата и съда са свършили своята работа - макар и зад решетките, Божанов по-вероятно щеше да е жив, но в историята "ако" няма.

Всъщност Божанов е един от не многото случаи в историята на "комисията Кушлев", който е с реална частична конфискация на имущество, но това е от далечната вече 2008 година. Твърди се, че той е в дъното на поне 300 имотни измами само в столицата. Той е и един от брокерите на "справедливост" в дома на Темида чрез добри контакти с магистрати - както в средите на прокуратурата, така и на съда.

Божанов често е предлагал своите услуги на страни в граждански и търговски спорове, разбира се - всичко това е струвало скъпо. Вероятно именно тези услуги или пък дейността му с имотните измами са сред мотивите за това убийство.

31 януари, около 19.20 ч. в района на т.нар. "Дипломатически клуб" в Горна Баня проехтяват няколко изстрела. Убийството на Мартин Божанов е извършено пред очите на децата и съпругата му, която е служител в ГДБОП. Най-вероятната причина през годините Божанов да остане недосегаем за правосъдната система са връзките му с МВР и влияние в прокуратурата и съдебната власт.

"Според свидетелски показания са произведени два или три изстрела. Възприятията на различните граждани са по различен начин", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Куршумите застигат 50-годишния Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Мъжът пада до автомобила си. Според източници на "По света и у нас", съдебните медици са казали, че смъртта е настъпила буквално за секунди.

"Първоначалните находки са, че се касае се за изстрели с огнестрелно оръжие, които са попаднали в тялото и може би в главата на лицето", посочи Иво Илиев, заместник градски прокурор на София.

Според версия на разследващите моментът на стрелбата е избран внимателно, тъй като по това време се сменят охранителите в тузарския клуб. Най-вероятно килърът обаче не е влизал на територията на клуба, а е стрелял през оградата към жертвата.

"Имаме предположение за мястото, откъдето е произведена стрелбата. Този терен също ще се огледа много внимателно днес, за да уточним посоката на оттегляне и естествено на идване към мястото, на което е извършено убийството", коментира Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Няколко от охранителните камери обаче са запечатали убийството на Мартин Божанов.

"Установени са свидетели, които са ценни за нас", каза още Живко Коцев.

Според източници на "По света и у нас" пряк свидетел на убийството е съпругата Гергана Божанова, която заедно с двете си деца е била на метри от Божанов. Съпругата се оказва служител на МВР, работи като разследващ полицай в ГДБОП.

"Доколкото ми е известно е уволнявана един път, след което тя е обжалвала този наш акт. Възстановена е, в момента все още е на служба в ГДБОП, но е в законен отпуск по майчинство", обясни главният секретар на МВР.

БНТ: Това, че неговата съпруга е в ГДБОП причина ли е той да бъде недосегаем?

Живко Коцев: Аз не мисля, от моя гледна точка сме доказали, че ще бъдем абсолютно нетърпими.

Както в ГДБОП, така и в други служби на МВР сигналите срещу Мартин Божанов са много. Криминалисти сочат, че той е замесен в поне 300 имотни измами само в София. В ъндърграунд средите Божанов е известен още като посредник в решаването на проблеми в родното правосъдие, за което също е попадал във фокуса на разследващите.

"Този човек е бил в годините интересен покрай делото Крашевски - Нотариуса. В Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати, които не са прокурори. По делото се работи и се разпитват свидетели. Установяват се и други неща", каза Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Заплашваните от Мартин Божанов съдии са Цветко Лазаров и Владислава Цариградска. Според информация на "По света и у нас" по един от казусите, който бил с материален интерес над 5 милиона лева, Божанов първо опитал да предложи сериозен подкуп, но магистратът отказал. След това започнали заплахите. Преди години застреляният и негов роднина пък били разследвани за кражбата на дело за имотни измами, водено срещу нотариуса с отнети права Слави Крашевски.

"Именно ще проверим неговото житие, битие, криминално минало. В какви скандали е замесен, затова казвам, че предстои да съберем изключителен обем от информация", каза Живко Коцев, главен секретар на МВР.

Именно имотните измами, с които Мартин Божанов се е занимавал, както и услугите на посредник в решаването на казуси пред Темида са две от възможните версии за мотив за убийството му.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90% от лекарствата с недостиг в Европа не са оригинални продукти, а по-евтини заместители
Над 90% от лекарствата с недостиг в Европа не са оригинални продукти, а по-евтини заместители
Директор от футболния "Ботев" (Пловдив) е участвал в групата за изнудвания с действащи полицаи
Директор от футболния "Ботев" (Пловдив) е участвал в групата за изнудвания с действащи полицаи