НОВИНИ

Проф. Илко Гетов: Здравното министерство е разпоредило проверка в болница "Лозенец"

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 05.02.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата в болница "Лозенец". Това каза в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Очаква се доклад по тази проверка в края на февруари. Тогава ще има повече яснота по случващото се там.

По думите му, Здравната каса е провела подобна проверка и в резултат на това се е стигнало и до медиите.

"За съжаление, цялата тази история и в болница "Лозенец", и в "Пирогов" много влияе върху имиджа и отношението към системата на здравеопазване. Носят негативи както за болниците, така и за лекарите, за медицинските специалисти. Може би трябва да разделим мениджърите от лекарите, защото идеята е българските граждани да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е необходимо", посочи Илко Гетов, зам. министър на здравеопазването.

Проф. Гетов каза, че са получили в министерството въпросния сигнал от доц. Добри Хазърбасанов, запознали са се с него и веднага са реагирали, както е било и със случая "Пирогов".

"Министърът на здравеопазването и министерството определят правната рамка и регулаторната рамка, в която функционира системата. Ние самите нямаме контролни функции. Изпълнителната агенция "Медицински надзор" също ще предприеме тези действия, които са необходими", допълни още той.

Конкурсите за нови директори на болници ще бъде обявен когато наближи времето за всеки един, тъй като изтича мандата им, но на този етап те са спрени, за да се прецени кой кога да бъде обявен.

По отношение на казуса с "Пирогов", проф. Гетов каза, че там ситуацията е в периода за възможност за обжалване на решението на съда.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция при младежите и Узбекистан при девойките триумфираха в отборните надпревари на международния турнир на сабя "Аспарухов меч"
Франция при младежите и Узбекистан при девойките триумфираха в отборните надпревари на международния турнир на сабя "Аспарухов меч"
Пиян и дрогиран шофьор блъсна майка и дъщеря в Бургас
Пиян и дрогиран шофьор блъсна майка и дъщеря в Бургас