НОВИНИ

САЩ: Ударите по цели на йеменските хути ще продължат

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:21, 05.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ударите по цели на йеменските хути ще продължат, заявиха представители на Белия дом. Представител на "Ислямска съпротива" - групировката, която пое отговорност за атаката срещу американска военна база в Йордания, при която загинаха трима военни, каза, че отговор на американските атаки ще има. Иран за пореден път заяви, че обвиненията на Вашингтон, че ударите са дело на проирански милиции са безпочвени.

Крилата ракета и най-малко четири противокорабни ракети, които са били готови за изстрелване по цели в Червено море, са били поразени при последните атаки, се казва в изявление на Централното американско командване. В телевизионни интервюта, съветниците по национална сигурност и стратегически комуникации - Джейк Съливан и Джон Кърби, казаха, че сегашните атаки са само началото. Съливан не изключи и възможността за директен удар срещу Иран.

"Това беше началото на отговора. Ще има още стъпки - някои видими, други - не. И въпреки, че няма да се виждат последствията, те ще бъдат в отговор на смъртта на тримата смели американски военнослужещи. Не можем да изключим вероятността да има още атаки от подкрепяните от Иран милиции в Ирак и Сирия, или от хутите. Ако Техеран избере да атакува директно на Съединените щати, то нашият отговор ще бъде бърз и мощен", заяви Джейк Съливан, съветникът по национална сигурност.

Вашингтон обвинява подкрепяни от Иран милиции, в извършването на атаки срещу американски цели в Сирия, Ирак, Йемен и по крайбрежието на Червено море. Техеран отрича съпричастност. САЩ използват като претекст екстремистките групировки, за да се месят във вътрешните работи на Ирак - това заяви представител на "Ислямска съпротива", която пое отговорност за удара в Йордания.

"Ислямска съпротива" в Ирак твърди, че Съединените щати не са спазили обещанието си да се оттеглят. Ние не приемаме това привидно оттегляне. Затова "Ислямска съпротива" ще продължи военните действия докато американските военнослужещи не си тръгнат. Ние ще отговорим на американските атаки в следващите дни", заяви Махди Карби, член на "Ислямска съпротива".

Ударите по подкрепяните от Иран хути, са самозащита, това заяви британският премиер Риши Сунак, по повод участието на Великобритания в операцията в Йемен. Американският държавен секретар започна петата си близкоизточна обиколка от началото на конфликта между Израел и "Хамас" през октомври миналата година. Той ще търси възможност за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, които палестинската групировка държи. Анализатори коментират, че се увеличават упреците към Вашингтон, че подхранва насилието в региона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще има пешеходна пътека до компютърната гимназия във Варна?
Кога ще има пешеходна пътека до компютърната гимназия във Варна?
КЗП решава за повишението на цените от мобилните оператори
КЗП решава за повишението на цените от мобилните оператори