НОВИНИ

Нови американски и британски удари срещу хутите

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:26, 04.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Втори пореден ден, Вашингтон атакува подкрепяна от Иран групировка. Американски и британски военни нанесоха удари срещу мишени на йеменските хути, които заплашват корабоплаването в Червено море. Терористичното движение Хамас заяви, че атаките ще доведат до допълнителен хаос в Близкия изток.

Американските и британските военни поразиха 36 мишени на йеменските хути.

Централно командване на въоръжените сили на САЩ:

"На 4 февруари, около 4.00 часа сутринта, Централното командване на въоръжените сили на САЩ нанесе удар с цел самоотбрана срещу противокорабна крилата ракета на хутите, подготвена да бъде изстреляна срещу кораби в Червено море. Американските сили прецениха, че ракетата в контролираните от хутите райони в Йемен, представлява непосредствена опасност за американските военни кораби и търговските съдове в региона. Тази операция ще защити свободата на навигацията и ще направи международните води още по-сигурни."

Ударите поразиха складове за съхранение на оръжия, ракетни системи, пускови установки и друго въоръжение, неизползвано от хутите, за да атакуват корабите в Червено море. Пентагонът, обяви още, че атаките са били насочени към 13 места в Йемен.

Великобритания се включи заедно със съюзника си в трета вълна от "пропорционални и насочени" удари срещу свързаните с Иран хути в Йемен, за да намали още повече техните бойни способности, съобщи британското правителство. Британският военен министър уточни, че атаките са при самоотбрана и в съответствие с международното право.

Хутите атакуват корабоплаването в Червено море, определяйки действията си, като израз на солидарност с палестинците против Израел. Йеменските бунтовници разпространиха кадри от тяхно военно учение и заявиха, че ще отвърнат на американско-британския удар.

"Йеменският народ ще продължи своя път, за да се мобилизира и подготви за конфронтацията с американския и британския враг в солидарност с Газа", каза Мохамед Али Ал-Хути, член на Висшия съвет на правителството на хутите.

В плен на хутите повече от два месеца е корабът "Галакси лийдър", с двама българи сред 25-членния екипаж. Корабът е превърнат в туристическа атракция.

Американско-британската операция от нощта последва ударите на Вашингтон срещу проирански формирования в Сирия и Ирак.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Равни права за детето при раздяла между родителите?
Равни права за детето при раздяла между родителите?
Ивайло Иванов и Борис Георгиев загубиха първите си двубои на турнира по джудо Париж
Ивайло Иванов и Борис Георгиев загубиха първите си двубои на турнира по джудо Париж