НОВИНИ

Българските боксьори стартират олимпийската година с амбиции за добро представяне на купа "Странджа" (ВИДЕО)

Общо 15 родни състезатели (9 мъже, 6 жени) ще се включат в 75-ото издание на международната надпревара в зала "София", която ще бъде проверка за всички тях в началото на един сезон, в който голямата цел е - Олимпийските игри в Париж 2024 през лятото

Бокс
Снимка: Българска федерация по бокс
bnt avatar logo
от БНТ
13:50, 04.02.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Близо 30 държави и над 300 боксьори, сред които олимпийски, световни и европейски медалисти, ще вземат участие в 75-ото издание на международния боксов турнир "Странджа".

Състезанието стартира днес и ще продължи до 11 февруари в зала "София", като то ще бъде и първата проверка за българските представители в хода на олимпийската 2024-а година.

В престижната надпревара ще вземат участие общо деветима родни състезатели, които през последните седмици се готвиха усилено на високопланинската база "Белмекен". Единственият ни представител при мъжете с квота за Париж 2024 Хавиер Ибаниес, за съжаление, ще пропусне купа "Странджа" заради здравословни проблеми.

"Доволни сме от подготовката. Нямаме контузени състезатели. За нас купа "Странджа" ще бъде важна проверка, тъй като после следва олимпийската квалификация", заяви селекционерът на националния ни отбор Жоел Арате.

Според него основната конкуренция на купа "Странджа" ще дойде от представителите на Узбекистан, Китай, Венецуела и Йордания.

Кубинецът коментира и казуса с Петър Белберов, който изяви желание отново да се бори за участие на Олимпийските игри, като Арате е категоричен, че за да е част от тима ни, бившият ни бронзов медалист от световно първенство трябва да провежда подготовка с него. За момента титуляр при най-тежките е натурализирания кубинец Йордан Морехон.

"За нас е по-добре да има конкуренция, защото това вдига нивото на всички състезатели. На "Странджа" сега ще видим в каква форма се намират и двамата боксьори и след това може да организираме спаринг", сподели кубинският специалист.

На олимпийската квалификация в края на февруари при мъжете ще видим четирима боксьори, а целта на състезанието в Италия е спечелването на поне 2 квоти.

При жените на турнира за купа "Странджа" ще видим 6 родни състезателки, които също проведоха добра подготовка, но в залата в "Дианабад".

"Нямаме здравословни проблеми. Има настроение сред момичетата. Игрово момичета се намират в добро състояние, след като миналата седмица проведохме спаринги с боксьори от Монголия, Алжир и Франция. Най-важно е да поиграем срещу добрите състезателки, които вече имат квоти за Париж 2024. За мен "Странджа" тази година ще бъде едно мини световно първенство", заяви наставникът на женския ни представителен тим Борислав Георгиев.

За българските боксьорки годината също се очертава да бъде натоварена година, като на олимпийската квалификация ще видим три състезателки. Сред тях няма да са Станимира Петрова и Светлана Каменова, тъй като двете вече имат квоти за Игрите, а селекционерът се надява на спечелването на поне още една виза.

"Ако кажа, че тръгваме за по-малко от три квоти, бих обидил някое от момичетата. Надявам се да вземем поне една. Най-важното обаче е всички да са здрави, да тренират със същия ентусиазъм и се надявам да имаме успехи и на олимпийските игри", завърши Георгиев.

Целия материал на Десислава Францова гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувците ни разкриха какви цели са си поставили за световното първенство в Доха (ВИДЕО)
Плувците ни разкриха какви цели са си поставили за световното първенство в Доха (ВИДЕО)
Какво се случва в Българската федерация по вдигане на тежести? (ВИДЕО)
Какво се случва в Българската федерация по вдигане на тежести? (ВИДЕО)