НОВИНИ

Ръст на чуждестранни инвестиции в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 04.02.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Добри новини за индустрията у нас – устойчиво растат преките чуждестранни инвестиции. Само за 2022 година в Пловдивска област те са се увеличили с близо 15%, отчитат от Териториалното статистическо бюро – Юг. Новият фокус за свежи финанси е декарбонизацията на производството, което вече се превнръща в емблема за "Тракия икономическа зона".

Над 200 милиона лева са инвестициите, които е направила една немска компания у нас за изминалите пет години. Част от тях е работещата вече система за геотермална енергия, която ги прави напълно независими от природния газ. Прогнозата е, че въглеродната неутралност ще стане новият стандарт за конкуретноспособност, затова фирмите в Тракия икономическа зона подписаха харта, че ще се стремят да произвеждат без въглероден отпечатък.

"Това е голям сигнал за инвеститорите, че тук се работи в тази посока. Повечето инвеститори в Западна Европа вече приемат за даденост въглеродната неутралност, възобновяемата енергия, и ние всъщност тук поставяме основите на това нещо, показваме, че тук може да се направи", каза Мартин Гънчевски – ръководител "Здраве и безопасност" в немска компания.

През 2024 година се очаква в Тракия икономическа зона да бъдат вложени поне 250 милиона лева.

"Имаме китайски инвеститор в областта отново на автомобилните части, на металообработката. Всичко това ни дава уверение, че сме на прав път и всички тези усилия, които правим и за развитие на професионалното образование и посоката, която поехме към декарбонизация са в успешна посока, че са забелязани", посочи Пламен Панчев – изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона".

От преките чуждестранни инвестиции пряко зависят и доходите на българите, които също бележат ръст, отчитат анализаторите.

"Ние сме рекордьори по ръст на нарастване на доходите за 2023 година. Българинът постоянно се оплаква и сега се оплаква, но от 2002 до 2023 година, най-бързо изпреварваме всички други държави и догонваме няколко години. Ние бяхме до 22-29 процента от средното за Европа, сега сме 62", коментира Светослав Гледачев – финансов анализатор.

Около 8% е средното увеличение на заплатите в "Тракия икономическа зона" и въпреки прогнозите за рецесия, тук масови съкращения не се очакват, а напротив – поради липса на достатъчно кадри, се наемат дори служители от трети страни.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов с 12-о време след първия манш на слалома в Шамони
Алберт Попов с 12-о време след първия манш на слалома в Шамони
Отборът на Остън Матюс триумфира в "Мача на звездите" в Националната хокейна лига
Отборът на Остън Матюс триумфира в "Мача на звездите" в Националната хокейна лига