НОВИНИ

Гръцкото село Филипи пази спомени от епохи и величието на царе (СНИМКИ)

В съседното селце св. Лидия апостол Павел покръстил първата жена в Европа - Лидия Филипийска

bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 04.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Само на километър от шума и трафика на магистралния път Кавала – Драма, се намира селцето Филипи, запазило спомени от различни епохи и величието на различни царе.

Първите му заселници са траките, които в обгърнатата от планини котловина са основали своето селище Датос. Това е станало през 360 г. пр.Хр., а траките добивали злато от близките рудници. По-късно в района се заселили тасоски колонисти. А през 356 г. пр.Хр. Филип Македонски завладял градчето и го нарекъл в чест на своята победа Филипи.

Всяко по-голямо древногръцко селище има античен театър. Този във Филипи е построен преди 20 века, но се използва и до днес заради прекрасната си акустика за различни музикални фестивали и представления.

Разкопките на античния град продължават и до днес, а археолозите все още намират в района каменни надписи, части от колони, капители и други артефакти.

Но съдбата на Филипи продължила с разцвет и по времето на Римската империя, най-вероятно заради златните мини в района. Заради тях се стигнало до огромна битката между привържениците и противниците на Гай Юлий Цезар. Победителите били Марк Антоний и Октавиан Август, а Брут и Касий загубили сражението и се самоубили.

А това сражение станало нарицателно и оттам дошъл изразът "Ще се срещнем при Филипи", което се разбира като заплаха за силово разрешаване на конфликт.

Разходката из централната градска част на някогашен Филипи започва от Форума, гимназиона, няколко останки от раннохристиянски базилики, мястото, където се предполага, че е бил затворен апостол Павел. Той пристигнал във Филипи около 49 - 50 г. сл.Хр. и заедно със своите последователи поставил основата на първата християнска общност в Европа.

Така неусетно историята ни води към съседното селце, наречено св. Лидия. Това е мястото, където апостол Павел покръстил първата жена в Европа - Лидия Филипийска.

До църквата, на самото място на кръщение на Лидия, днес се намира баптистерий на открито. В центъра на новопостроен храм има мраморен басейн за кръщения, а красивите витражи показват различни религиозни сцени от Новия завет. Подът е от мрамор, полилеите са ръчно ковани, иконостасът също е мраморен.

Стенописите на тавана разказват за проповедта на апостол Павел на река Зигактис и кръщението на Лидия, за затварянето на Апостолите от римляните, за разрушителното земетресение в района, което през 560 г. съборило купола на стария храм. А на пода има уникална мозайка с обиколката на Павел във Филипи, Бер, Атина и Коринт.

Автор: Красимир Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във френските магазини проверяват дали чужди стоки се продават като местни
Във френските магазини проверяват дали чужди стоки се продават като местни
Тина Мазе ще бъде сред ВИП-гостите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско
Тина Мазе ще бъде сред ВИП-гостите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско