НОВИНИ

Неочакваната красота на делтата на река Еврос (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
11:04, 03.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Любопитно
Слушай новината

В близост до град Александуполис, на час от българо-гръцката граница, в морето се влива река Еврос, която ние българите наричаме Марица. Там тя е особено пълноводна, защото в нея се събират водите от още две големи реки Арда и Тунджа.

Самата делта крие вълшебни гледки и затова гръцката държава я обявява за национален парк.

Сухата статистика показва, че в продължение на 95 000 хектара в този парк могат да се открият 350 вида растения, 46 вида риби, 7 вида земноводни, 21 вида влечуги и над 40 вида бозайници.

Ние също се качихме на моторна лодка, за да видим как река Еврос се влива в Егейско море и това се оказа едно вълнуващо пътешествие, каквото не очаквахме.

Заредени с малка доза песимизъм по нашенски си казахме: е какво толкова, това си го знаем. Просто реката тук е по-голяма. Въпреки студения вятър полюбопитствахме да разгледаме какво се крие по-навътре зад папратите. Качихме се на една от моторните лодки, с които рибарите обикалят из каналите на огромната делта. В нея по естествен път са се оформили много островчета и наистина без водач преминаването или разглеждането на това пространство изглежда немислимо.

Вятърът пронизваше кожата ни, но гледките ни сгряваха и пълнеха сърцата.

Ята от птици размахваха криле над нас. Делтата на Еврос е предпочитана от фламинго, средиземноморска рога, къдроглав пеликан, различни видове орли, лебеди, патици и още много видове птици, част от които кръстосват между Европа и Африка.

В това малко късче живеят повече от 317 вида водолюбиви и блатни птици, които използват делтата като спирка на миграционните си пътувания или като място за зимуване.

Неочакваната красота ни омагьоса, без да искаме бяхме попаднали в един друг вълшебен свят, който прочиства душата и помага да осъзнаем величието на природата.

Автор: Красимир Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбита е международна престъпна група за източване на банкови сметки
Разбита е международна престъпна група за източване на банкови сметки
Трима ранени при нападение с нож на гара в Париж
Трима ранени при нападение с нож на гара в Париж