НОВИНИ

Масов отлив на медицински сестри и санитари от Центъра за психично здраве в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
08:10, 03.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Отлив на медицински сестри и санитари от Центъра за психично здраве в Русе. Хората напускат заради ниското възнаграждение. От близо 2 години заплатите на персонала не са променяни. Реална е опасността не само в Русе, но и на други места в страната специализираните центрове за психично здраве да останат без персонал.

Въпреки че не е сезонът за обостряне на психозите, мъжкото отделение на Центъра за психично здраве в Русе е запълнено до последното легло. В същото време персоналът не достига. Ниското заплащане на лечебните дейности не позволява повишение на заплатите, а заради тежкия и непривлекателен труд хората напускат.

"В момента имаме 40 човека, 17 от тях са с решение на съда за задължително лечение в рамките на 3 месеца. Това са пациенти, които са с особено опасни действия, които са тук във връзка с извършени особено опасни действия, с много тежки агресии", каза д-р Петя Несторова – началник на мъжко отделение – ЦПС.

А за да бъдат качествено лекувани и обгрижвани пациентите, е необходим квалифициран персонал.

"Заради недостатъчното финансиране имаме текучество на персонал, особено на санитари, които изискват изкъпване на болен, обгрижване, хранене. И затова действително се чувствам ощетена, когато персонал от санитари напуска по финансови причини, а те са обучени да се грижат за психично болни хора", каза д-р Петя Несторова – началник на мъжко отделение – ЦПС.

От ръководството на центъра казват, че секторът е „хронично“ недофинасиран и са в безизходица.

"Екипите са много добри, но не знам до кога ще останат да работят, защото в момента нямаме възможност да повишим заплатите", отбеляза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Само за храна разходите са се вдигнали с 48%.

"Разчитам на Министерството на здравеопазването да повиши издръжката на леглоден, защото той в момента е 65 лева – с това плащаме всичко – заплати, осигуровки, медикаменти, храна, енергия, ток", каза д-р Теменужка Матева – управител на Център за психично здраве – Русе.

Освен с пациентите, трябва да се работи и с близките им, казва д-р Матева, но за това също е необходим допълнителен финансов ресурс.

Автор: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сакраменто Кингс надигра Индиана Пейсърс, Везенков все още лекува травма
Сакраменто Кингс надигра Индиана Пейсърс, Везенков все още лекува травма
Илия Груев с пълни 90 минути при победата на Лийдс над Бристол
Илия Груев с пълни 90 минути при победата на Лийдс над Бристол