НОВИНИ

Юлиян Попов: Зелената сделка и икономика се движи напред, но недостатъчно уверено в Европа

Екоминистърът успокои рибарите и туристическия бизнес относно идеята за вятърни централи в морето

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 02.02.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Идеята за зелена икономика и за зелени правила не загива по площадите и шосетата на Европа. Протестите са стимулирани от други фактори - рязкото и неочаквано спадане за много земеделци на земеделските продукти на световните пазари, както и размекването от очакваните субсидии, които нямат добро влияние върху икономиката. Това коментира в студиото на "Панорама" министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Според него, зелената сделка и зелената икономика се движи много уверено напред. За голямо съжаление в Европа недостатъчно уверено, което води до загуба на конкурентоспособност на Европа спрямо САЩ, Китай, Южна Корея и Япония:

"Зелените технологии и зелената индустрия, както и зелените партии нямат много общо по между си. Трябва много ясно да разделим напредъка на чистите технологии и политическата реалност, която е по-различна."

По отношение на българската икономика, Юлиян Попов посочи, че тя може да бъде ефективна и зелена или неефективна и мръсна:

"Това е изборът, който трябва да направи българската икономика и българската индустрия. МОСВ работи много ефективно с тежката индустрия. Колкото и странно да звучи, българската индустрия е много по-модерна и по-чиста, отколкото аналогични предприятия в Германия или във Франция", добави екоминистърът.

Това не е толкова странно, защото много от българските предприятия са изградени скоро, каза още Попов. Той призна, че е един от хората, които са популяризирали идеята за вятърни централи в Черно море още през 2018 г.:

"Това е много добра идея по принцип, обаче аз не виждам сериозна перспектива за офшорна вятърна енергия, т. е. перки в морето, преди края на това десетилетие, най-вероятно в края на следващото десетилетие, просто защото технологията трябва да се развие още и трябва да премине през невероятни публични консултации и с това искам да успокоя всички рибари и туристическия бизнес, че нищо няма да стане за сметка на тях", поясни министър Юлиян Попов.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с 8 плувци на световното първенство в Доха
България с 8 плувци на световното първенство в Доха
Манол Иванов пред БНТ: Ще намаля броя на хората в Изпълкома на БФС до 7 и в него няма да има собственици или президенти
Манол Иванов пред БНТ: Ще намаля броя на хората в Изпълкома на БФС до 7 и в него няма да има собственици или президенти