НОВИНИ

Войната в Близкия изток: Отчаяние в бежанския лагер Рафа

"Хамас" проучва предложение за пауза в сраженията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:43, 02.02.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Посредниците от Катар и Египет очакват отговора на "Хамас" на проектопредложението за пауза в сраженията в Газа и освобождаване на заложниците. То беше изготвено миналата седмица в Париж с участието на шефовете на Мосад и ЦРУ. Междувременно Израел обстрелва околностите на последните бежански убежища в Ивицата Газа, където стотици хиляди палестинци са притиснати към оградата по границата с Египет в очакване на израелска офанзива. Палестинските жертви от началото на войната вече са над 27 хиляди.

Повече от половината от цялото население на Газа e без дом и е струпано в бежанския лагер Рафа. Ако изралските танкове дойдат, имаме две възможности - да останем и да умрем или да се изкачим по стената към Египет, споделя пред Ройтерс палестински бежанец. Мнозина се опитват да хванат единствено достъпния мобилен сигнал от Египет. ООН обяви, че спасителните екипи вече не могат да достигнат до болните и ранените на бойното поле в близкия град Хан Юнис. Световната организация определя като немислима възможността сраженията да се пренесат и в Рафа, както обяви Израел.

"Рафа е тенджера под налягане на отчаяние. Страхуваме се от това, което предстои", каза Йенс Ларке- говорител на ООН.

Предложението за пауза в сраженията, предадено на "Хамас", предвижда първа фаза с продължителност 40 дни. През този период "Хамас" трябва да освободи оставащите в плен цивилни заложници, а през следващите фази да предаде пленените военни и телата на загиналите, съобщават палестински източници.

Двете страни се различават силно във вижданията си за действията след паузата. Израел иска да изкорени Хамас, преди да се изтегли от Газа или да освободи палестински затворници. "Хамас" отказва да подпише примирие, ако Израел не приеме да се изтегли и да прекрати войната.

Повече от 800 действащи официални лица в Съединените щати и Европа подписаха "трансатлантическо изявление" за войната в Газа. В него те предупреждават, че собствените им правителства може да се окажат замесени в "една от най-тежките хуманитарни катастрофи през този век" и в нарушения на международното право.

Подписалите изтъкват, че техните експрертни мнения са били пренебрегвани. Инициативата е пореден знак за вътрешно несъгласие с официалната линия в правителствата на някои от ключовите съюзници на Израел. Съединените щати обявиха санкции срещу четирима израелски заселници заради насилие на палестинци на Западния бряг.

"Имахме откровени разговори за насилието на екстремистките заселници. Представили сме конкретни случаи на израелското правителство с документирано насилие и сме поискали да предприемат действия", заяви Матю Милър - говорител на Държавния департамент на САЩ.

Близкият изток очаква предстоящите американски удари срещу проирански милиции в Сирия и Ирак. Така Вашингтон ще отговори на убийството на трима американски войници при нападение с дрон в Йордания, за което обвинява Иран. Техеран обеща да отговори на всеки удар срещу негова територия или интереси.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради вдигането на таксите на телекомите КЗП заседава извънредно
Заради вдигането на таксите на телекомите КЗП заседава извънредно
Националките по тенис до 16 г. започнаха с победа Европейската зимна купа, юношите отстъпиха на Швеция
Националките по тенис до 16 г. започнаха с победа Европейската зимна купа, юношите отстъпиха на Швеция