НОВИНИ

До дни прокуратурата е щяла да повдигне обвинение на Мартин Божанов - Нотариуса

Убитият е бил собственик на големи имоти извън страната

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 02.02.2024 (обновена)
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Няколко дни са делили убития в сряда вечерта Мартин Божанов от повдигане на обвинения за имотни измами, пране на пари, принуда и заплаха към магистрати. Сигналът за убийството на 50-годишния мъж е подаден със значително закъснение от близо час. Божанов се оказва и собственик на големи имоти извън страната. Най-вероятно през тях е препирал парите, спечелени от престъпната дейност.

Оказва се Божанов е бил обект и на няколко разработки в МВР, но на какъв етап са били те все още не е ясно. Всички са били свързани с имотни измами и най-общо казано с търговия с влияние. Ключовото разследване в Софийската градска прокуратура е започнало още през 2020 година, то се оказа доста мащабно, но и очевидно доста време е отнело на разследващите да събират доказателства по него. Като част от причините се твърди, че Божанов както при уреждането на съдебни спорове, така и в заплахите и измамите е действал индиректно и с намеци, което било затруднило събирането на доказателства. От прокуратурата не отрекоха, че убития е имал и нерегламентирани контакти с прокурори.

Два дни след убийството на Мартин Божанов от Софийската градска прокуратура признаха, че срещу него има образувано досъдебно производство и до дни е трябвало да му бъде повдигнато обвинение.

"По отношение на дейността на Мартин Божанов, това което беше споменато при първите изявления, то се касае за имотни измами, за пране на пари - получени от тези имотни измами и за принуда по отношение на съдии, които са гледали граждански дела, по които той има някакъв интерес", каза Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Разследването е започнало по сигнал на един от двамата съдии, които Божанов е заплашвал. Според източници на "По света и у нас" част от заплахите дори са произнесени в съдебна зала по време на заседание по дело, по което убитият е имал личен интерес към присвоен чрез измама имот. Твърди се още, че в схемата били замесени и двама адвокати, приближени на Божанов.

"По това досъдебно производство, той не е бил привлечен като обвиняем до момента, защото не е било приключило разследването по същото, но са разпитани всички свидетели, назначени са експертизи. Към това дело са присъединени и записи от съдебни заседания, включително записите на г-жа Бакалова и на Антикорупционния фонд. Така че там се разследва мащабната дейност. Разследването буквално е било приключило и е било въпрос на време да бъде повдигнато обвинение на Божанов, но при това стечение на обстоятелствата обективно няма как това да стане. На практика разследването е било на самия финал", заяви Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

"С колко прокурори Божанов има нерегламентирани контакти, кои са тези прокурори и какви са тези контакти?
- Това са прекалени детайли от разследването, които смятам, че не е удачно на този етап да ви споделям", каза Иво Илиев, зам. градски прокурор на София.

Според източници на "По света и у нас" вчера в столицата и околностите й са извършени обиски на десетки имоти, свързани с Мартин Божанов.

"Разполагаме с оперативни данни, че той фиктивно владее доста имоти. На негово име и на името на управлявани от него фирми имотите са единици", заяви Любомир Николов, директор на СДВР.

При обиските са открити много документи, които имат отношение към имотните измами, с които Божанов се е занимавал в последните повече от 15 години, както и доказателства за притежавани от него имоти извън страната.

"Собственик на имот извън пределите на страната и по-конкретно в Гърция. За момента имаме данни за един с доста големи мащаби", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Проверяват се още документи за имоти извън Европейския съюз, на територията на екзотични държави. Включително и имоти на името на съпругата му - антимафиот.

"Относно имотите на г-жа Божанова, разполагаме с данни, че тя е придобила къща извън територията на град София, където вчера беше извършено претърсване и изземване в имота", подчерта Любомир Николов, директор на СДВР.

"По света и у нас" научи, че именно придобиването на този имот в Карлуково от съпругата на Божанов - Гергана и последващ съдебен спор са причината за заплахите, отправени към съдия Владислава Цариградска. Разследващите са установили, че изстрелите в сряда вечерта са произведени извън територията на луксозния клуб в Горна Баня. Фаталният за живота на Божанов е попаднал в главата му и не е изключена версията той да е бил контролен.

От СДВР потвърдиха информацията, която "По света и у нас" първи съобщихме, че сигналът за убийството е подаден от съпругата на Божанов при това със значително закъснение. Обяснението й е, че тогава разбрала.

"За съжаление сигнала е подаден доста късно. Това, което виждаме от охранителните камери, заснемането на самото убийство, сигнала е подаден може би от порядъка на 50 - 55 минути закъснение", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

Разследващите работят по няколко версии за маршрута на килърите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 дни отсъствия по семейни причини на учениците - промените отиват на обществено обсъждане
15 дни отсъствия по семейни причини на учениците - промените отиват на обществено обсъждане
Левски постигна престижна победа над Динамо Киев
Левски постигна престижна победа над Динамо Киев