НОВИНИ

Представиха първия български хеликоптер за спешна медицинска помощ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
15:36, 02.02.2024 (обновена)
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Първият хеликоптер за спешна помощ у нас, който долетя вчера от Италия, вече е оборудван с медицинска апаратура. Предстои да бъде регистриран, след което три екипа пилоти и медици ще поемат първите дежурства. Машината засега се намира в базата на "Гранична полиция" на летището в столицата. През юни се чака вторият хеликоптер от общо шест, като всички те са осигурени с европейски средства. Днес бе церемонията по официалното приемане на хеликоптера между българската държава и италианския производител. Премиерът и президентът задочно си размениха реплики кой носи отговорността България да получи хеликоптер едва сега.

Той е един от най-опитните пилоти на хеликоптери у нас. И ще бъде един от първите, които ще управляват българската въздушна линейка.

Васил Вълков - пилот на медицински хеликоптер: "Естествено, че се вълнуваме, ще работим заедно с медицинските екипи, полетите не са рутинни не са стандартни, не е София Варна да отидеш и да се върнеш, дали в полето или планината, където има нужда ще се отзоваваме."

Машината ще покрива територия с радиус до 200 км. Затова са нужни поне шест хеликоптера, разположени в различни части на страната.

"Една от функциите на този хеликоптер ще бъде свързана с донорски ситуации и това е много ценно. Сега вдигаме "Спартан"-а за това", заяви Христо Хинков - министър на здравеопазването.

"Носилката може да се махне и да се добавят още две места за сядане, ето го оборудването за закрепване на лебедката, тук това, което липсва момента е кувьозът за пренос на новородени и на деца с ниско тегло", заяви Илко Гетов - зам. министър на здравеопазването.

Кувьоз има закупен и ще се поставя при необходимост. Тази година ще получим още два хеликоптера - и двата ще са оборудвани с лебедка за планинско спасяване - пострадалите ще могат да бъдат изтегляни без да каца хеликоптерът.

"Планинското спасяване става част от спешната медицинска помощ по въздух, така че тези хеликоптери ще могат да извършват тази дейност, когато е необходимо. останалите два хеликоптера, които предстоят да дойдат са оборудвани съ специално съоръжение - т.нар. лебедка", заяви Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията.

Премиерът Николай Денков нарече днешния ден празник на българското здравеопазване и приобщаване към европейските стандарти. Той отбеляза обаче, че страната ни е можела да има медицински хеликоптер много по-рано, но това не се е случило заради служебното правителство:

"Имаше препятствия, специално искам да поздравя министъра на транспорта Георги Гвоздейков, без който днес нямаше да бъдем тук. Да, неговите усилия започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков, но няма да си спестя това, че тези усилия бяха блокирани от служебното правителство и ако това не беше ставало, вероятно този хеликоптер щеше да бъде тук преди повече от половин година."

Прессекретариатът на Румен Радев определи думите на Денков като несъстоятелни. В позицията пише, че самият проект е иницииран и изработен от президентската институция, тогава е осигурено и финансирането.

Според идеята на служебния кабинет, спешната медицинска помощ по въздуха трябваше да се извършва от Държавния авиационен оператор, а не от държавното дружество „България Хели Мед Сървиз“, както е в момента.

Именно закриването на специализирания оператор „България Хели Мед Сървиз“ и възстановяването му чак месеци по-късно забавиха процедурите по доставката на първи хеликоптер.

"Напомняме и че оригиналният проект на президентската институция предвиждаше спешната медицинска помощ по въздуха да е под егидата на Държавния авиационен оператор, а не да се създава дублираща структура, която да осъществява дейност в рамките на търговско дружество, за която вече са изхарчени значителни средства", се казва още в съобщението от прессекретариата на президента.

снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър допусна минимална загуба в контролата със Спартак Пловдив
Етър допусна минимална загуба в контролата със Спартак Пловдив
Любослав Пенев остава начело на Хебър Пазарджик
Любослав Пенев остава начело на Хебър Пазарджик