НОВИНИ

Падаща мазилка и течове в кръвния център в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:02, 02.02.2024
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Единственият кръвен център в област Благоевград е в окаяно състояние. Лекарите и пациентите вземат и даряват кръв под падаща мазилка, мухъл и течове.

Обществената поръчка за избор на фирма за ремонт в центъра, се проваля за втори път.

В кръвния център не е правен основен ремонт от поне 15 години. Заради окаяното състояние доброволци почти не даряват кръв.

"Доброволно няма как да стане, специално в тия условия. Окаяно състояние и стени, и тавани всичко. Някои може да се притесняват и за живота си, може зарази да има от тия мухли вътре", заяви Веселин.

"Ако е човек на зор ще отиде, какво да прави трябва някой път се налага, спешен случай, брат сестра, роднина", каза Иван.

Центърът за трансфузионна хематология обслужва жителите на 14 общини. Маргарита пътува от Сандански и е учудена, че единственият кръвен център в областта е оставен да се руши.

"Ами така е по малките градчета, няма, в областния град само. Така като гледам външно, да, кабели висят навсякъде. Външно си личи, че трябва ремонт", обясни Маргарита.

За ремонт тук вече са отпуснати целеви средства, но обществената поръчка за избор на фирма, която да го реализира се проваля вече втори път.

"Относно двете поръчки, които бяха обявени, те са отменени, първата, поради един единствен явил се кандидат, който не си представил декриптиращия ключ навреме и най-вече беше продиктувано да се прекрати процедурата поради кончината на изпълнителния директор", коментира Магдалена Симеонова-председател на съвета на директорите в МБАЛ-Благоевград.

Общото събрание на борда на директорите е насрочено за девети февруари. Ако тогава се избере управител на болницата, от там увериха, че ремонтът ще започне в най-кратки срокове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдив обяви два дни грипна ваканция
Пловдив обяви два дни грипна ваканция
Изабелла Шиникова ще играе за титлата на двойки на тенис турнира в Шарм ел Шейх, Египет
Изабелла Шиникова ще играе за титлата на двойки на тенис турнира в Шарм ел Шейх, Египет