НОВИНИ

Проверка на факти: Фалшив "указ" на Путин признава Тексас за независима република

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:00, 02.02.2024
Чете се за: 08:10 мин.
По света
Снимка: pixabay
Слушай новината

Потребител на TikTok твърди, че руският президент Владимир Путин е подписал указ, с който признава Тексаска народна република. Към публикацията, която продължава да трупа популярност, е прикачена снимка, за която твърди, че представлява официален документ.

Към 01 февруари 2024 г. публикацията е видяна 2994 пъти и е харесана от 104 потребители.

Документът има всички атрибути на указите на руския държавен глава - герб и печат, а оформлението на самия текст е според шаблоните за този тип официални документи в Русия. Това показва сравнение между последния указ на Владимир Путин, публикуван на страницата на Кремъл, и споделения в TikTok документ.

Прави впечатление обаче, че на снимката в социалната мрежа е изрязана датата, както и част от текста в лявата и дясната му част.

Същата снимка се разпространява и в руската социална мрежа ВКонтакте. Там вече е добавена датата 26 януари 2024 г.

На страницата на руското президентство не е публикуван указ с такава дата.

Използвахме снимката от руската мрежа, за да се опитаме да намерим първоизточника чрез обратно търсене на изображението. Руската търсачка Яндекс откри съвпадение с документ от 21 февруари 2022 г.

При внимателно вглеждане става ясно, че той е напълно идентичен с представения като указ от началото на тази година - като текст и точки. Единствената разлика е, че вместо Тексаска, пише Донецка народна република.

Откриваме оригиналния указ на Владимир Путин за признаването на Донецка народна република. Той съдържа баркод, чийто номер е идентичен с баркода на документа за "Тексаската народна република", разпространяван в мрежата ВКонтакте.

На базата на тези факти, можем да заключим, че указът, разпространяван в TikTok от български потребител е фалшив, а твърдението, че руския президент Владимир Путин е признал "Тексаска народна република" е невярно. За манипулацията е използван истински указ, с който Путин признава Донецката за независима република.

На 21 февруари 2022 g. - три дни преди да започне пълномащабна война в Украйна, Москва призна за независими Луганска и Донецка народни републики.

Каналът в TikTok, който разпространява фалшивия указ, публикува серия дезинформация по този въпрос.

Същият потребител продължава линията с дезинформация за отцепване на американския щат и с публикация, за която твърди, че е "официалният документ, с който Тексас обявява, че се намира в състояние на война според конституцията на САЩ".

Този път документът е истински, показва справка на интернет страницата на губернатора на щата Грег Абът. В него обаче не се обявява състояние на война.

Публикувано е официално изявление на Абът, в което той изтъква конституционното право на Тексас за самоотбрана и самозащита "след отказа на президента Джо Байдън да изпълни задълженията си да гарантира сигурността на границата".

Конфликтът между щатските власти в Тексас и федералното правителство е заради наплива на мигранти. Губернаторът републиканец Грег Абът нареди поставянето на заграждения на участък от границата с Мексико, за да възпре незаконното им преминаване.

Федералната гранична охрана, обаче, не беше съгласна с това и преряза част от оградата, което провокира щата Тексас да заведе дело срещу федералното правителство. Върховният съд на САЩ реши в полза на федералното правителство и така се стигна до отговора на губернатора.

Какво пише в изявлението на губернатор Абът?

Губернаторът на Тексас се позовава на конституцията на страната, според която изпълнителната власт на САЩ има конституционното задължение да прилага федералните закони. "Провалът на администрацията на президента Байдън да изпълни тези задължения, в частта им за задържането на нелегални имигранти, дава основание на щатските власти да обявят нахлуване и да задействат правото на самоотбрана", пише Абът.

Според чл. 4, секция 4 на Конституцията на Съединените американски щати държавата е длъжна да защитава всеки един щат от нахлуване. Именно такава съзира Грег Абът в наплива от мигранти и многото случаи на нелегални пресичания на границата.

Губернаторът, станал известен с натоварените с мигранти автобуси, които пращаше в подчертано либерални градове, изтъква още, че за три година са засечени над 6 милиона нелегални пресичания на границата. Според Абът това му дава основание да активира чл.1, секция 10, клауза 3 от Конституцията на САЩ, който гарантира правото на самозащита на всеки един щат, в който има нахлуване или непосредствена опасност.

Спорът между Тексас и Белия дом наистина предизвика коментари в американски медии, че има опасност от избухването на гражданска война, ако войниците от Националната гвардия на Тексас бъдат принудени да избират между лоялността си към щата и лоялността си към страната си. В допълнение всички губернатори от Републиканската партия подкрепиха колегата си, използвайки в общото си изявление език, използван именно преди началото на Гражданската война в САЩ.

Гражданска война обаче, няма обявена, а конфликтът между Абът и Байдън прелива все повече към предизборната надпревара за президент на САЩ, където е възможно основен претендент на републиканците да се окаже подкрепяния от Грег Абът бивш президент Доналд Тръмп.

Проблемът в Тексас тлее от години, но се изостри, след като мигрантите подновиха опитите си да достигнат до САЩ след края на пандемията.

Предизборната кампания също играе съществена роля, като се има предвид, че губернаторът на щата е сред най-верните поддръжници на Доналд Тръмп и настоящият кандидат за президент използва кризата, за да атакува опонента си Джо Байдън.

Заключение: Твърденията, че щата Тексас е обявил гражданска война на САЩ и независимост, която президентът на Русия е признал, са неверни. "Указът" за Тексаска народна република е фалшив и представлява преправения указ на Владимир Путин за признаването на Донецка народна република. Изявлението на губернатора на Тексас Грег Абат, с което изтъква конституционното право на Тексас за самоотбрана и самозащита, не е обявяване на състояние на война, а право, гарантирано от основния закон на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зимните спортове и здравето - какви са ползите за тялото и имунитета ни
Зимните спортове и здравето - какви са ползите за тялото и имунитета ни
Каква е легендата за лековитата вода в църквата на с. Добърско?
Каква е легендата за лековитата вода в църквата на с. Добърско?