НОВИНИ

Конфликт на Тексас с Белия дом

Спорът за контрола на границата на САЩ с Мексико е напът да прерасне в гражданска война

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:00, 28.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Остър конфликт между щатските власти в Тексас и федералното правителство заради наплива на мигранти. Републиканците подкрепиха своя съпартиец и губернатор на щата Грек Абът в спора, който е на път да прерасне в гражданска война. Националната гвардия на Тексас завзе част от границата и блокира достъпа на агентите от американския Граничен патрул.

Център на спора за юрисдикция е градчето Ийгъл Пас на река Рио Гранде. Тази седмица губернатор Абът обяви притока на новодошли през границата за "инвазия" и се позова на конституционното право на щата на самоотбрана. В началото на седмицата Върховният съд на Съединените щати се произнесе в полза на президента Байдън като постанови, че Тексас неправомерно е издигнал импровизирана стена от бодлива тел в участък от границата с Мексико.

Съдиите решиха, че загражденията спъват работата на американския граничен патрул и той има право да ги премахне. Оттогава обаче щатът Тексас продължава да строи нови телени заграждения. Поне 25 губернатори- републиканци подкрепиха колегата си Абът в спора с президента Байдън за контрола на границата. Освен че издига огради от бодлива тел, губернаторът на Тексас изпрати десетки автобуси с мигранти в градове под контрола на демократите.

Кандидатът за президент Доналд Тръмп също подхвана темата за южната граница. От началото на мандата на Джо Байдън през 2021 г. заловените незаконно преминали браздата са рекорден брой. Сондажите сочат, че миграцията и граничния контрол са основен проблем в контекста на президентските избори тази година.

"Нашата граница се превърна в оръжие за масово поразяване. Нашето поразяване", каза Доналд Тръмп - кандидат за президент на САЩ.

Доналд Тръмп се обяви против проектоспоразумение за миграцията, което президентът Джо Байдън се опитва да договори с републиканците в Конгреса.

"Ако проектът днес беше закон, щях веднага да затворя границата и да реша проблема. Двупартиен проект ще е добър за Америка и ще помогне да оправим счупената ни имиграционна система. Той ще позволи бърз достъп на тези, които заслужават да са тук. И Конгресът трябва да го направи", каза Джо Байдън - президент на САЩ.

Джо Байдън вече втвърди тона за миграцията с надежда, че републиканците ще одобрят нова програма за военна помощ за Украйна.

Председателят на камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън обаче предупреди, че на този етап всеки вот за ново финансиране на Киев е "мъртвороден".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Михаела Чепишева и Цветина Попиванова спечелиха бронзов медал на турнир по бадминтон в Исландия
Михаела Чепишева и Цветина Попиванова спечелиха бронзов медал на турнир по бадминтон в Исландия
Ливърпул зарадва феновете с пет гола в първия мач след новината за Юрген Клоп
Ливърпул зарадва феновете с пет гола в първия мач след новината за Юрген Клоп