НОВИНИ

Парламентът на Северна Македония избра техническо правителство

Талат Джафери е първият етнически албанец на премиерския пост

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:10, 28.01.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

На извънредно заседание парламентът на Република Северна Македония избра техническо правителство. Новият премиер на страната е досегашният председател на парламента Талат Джафери. Той е първият етнически албанец на този пост. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ присъстваха в залата, но не гласуваха.

След почти двучасово заседание с 65 гласа "за", трима "против" и без "въздържал се", третото преходно правителство на Северна Македония беше избрано. Талат Джафери, който е първият министър-председател от албански етнически произход, ще управлява през следващите 100 дни. Негова задача ще бъде подготовката на първия тур на президентските избори на 24 април, и на парламентарните и втория тур на президентските на 8 май. В изказване преди вота Джафери потвърди приоритетите на кабинета.

"Първи приоритет ще бъде организирането на редовните президентски и парламентарни избори по честен и демократичен начин. За мен като мандатоносител на това правителство няма разлика дали става дума за един или 100 дни, за техническо или преходно правителство. Разбирам ангажимента, доверието и отговорността и ще подходя така, както съм действал по време на всяко предизвикателство в моя професионален и личен живот. Кабинетът има мандат за изпълнението на ясно определените приоритети за интеграция на гражданите и членството на страната в ЕС до 2030 г.", каза Талат Джафери, министър-председател на Северна Македония.

В състава на правителството влизат двама министри от редиците на ВМРО-ДПМНЕ - на вътрешните работи и на труда и социалната политика. Въпреки това депутатът Антонио Милошоски отправи остри послания от трибуната. По думите му опозицията очаква вътрешният министър да се сблъска с много предизвикателства и клопки, защото има работа не с европейци, а с хора, чиито приятели са в черния списък.

"Един дезертьор подаде оставка, друг ще заеме премиерския пост. Нито единия, нито другия не изпитва искрени чувства към Македония. Затова подобно на Ковачевски, най-лошият премиер досега, не очаквайте от Талат Джафери да бъде по-добър и да работи за успешна и развита държава Република Македония", коментира Антонио Милошоски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ.

Последен от парламентарната трибуна говори Али Ахмети - председател на най-голямата албанска партия Демократичен съюз за интеграция. Ахмети, който вчера нарече днешното гласуване "исторически ден", днес упрекна опозицията, но подчерта, че най-важни са интересите на държавата.

"Следващото правителство трябва да се ангажира с изборите и изграждане на политиките за в бъдеще. Студената война свърши, но сега виждаме много по-сериозна война, която не може да се подценява. Москва погази идентичността на Украйна, затова трябва да бъдем внимателни в политиките, които ще правим занапред. Дали погледът ни ще бъде към Москва, а стомахът ни ще бъде насочен към Европа? Тези неща не могат да вървят заедно", каза Али Ахмети, председателят на ДСИ.

Новоизбраното техническо правителство положи клетва в пленарната зала. То е третото поред преходно правителство, след това на Емил Димитриев през 2016 г. и на Оливер Спасовски през 2020 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Второ и пето място за българските тенисисти до 12 г. на Европейската купа
Второ и пето място за българските тенисисти до 12 г. на Европейската купа
Манчестър Сити продължава защитата на Купата на Англия с гостуване на Лутън
Манчестър Сити продължава защитата на Купата на Англия с гостуване на Лутън