НОВИНИ

Тайните планове за депортация на мигранти и възходът на крайнодесните в Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:05, 28.01.2024
Чете се за: 12:10 мин.
Европа
Слушай новината

Крайнодесните партии в Европа набират скорост и могат да се превърнат в трета политическа сила в следващия Европейски парламент. Това показаха социологически проучвания през изминалата седмица.

В най-голямата държава в общността - Германия вече седмици наред не спират демонстрациите срещу крайнодясната "Алтернатива за Германия", заради разкрития за тайни планове за депортация на мигранти, които напомнят за времето на нацизма.

Какво точно включват тези планове и защо крайнодесните и популистки партии печелят популярност преди предстоящите европейски избори?

В края на ноември миналата година в този хотел на езерото Леницзее близо до Потсдам се провежда тайна среща, на която присъстват политици, адвокати, лекари, предприемачи. Политиците са високопоставени членове на крайнодясната "Алтернатива за Германия" (AзГ), има и няколко свързани с Християндемократическия съюз (XДС). Там е Мартин Зелнер - знакова фигура от паневропейското крайнодясно движение “Идентичност”, което открито пропагандира някои от идеите на нацизма.

На срещата се обсъжда таен план - за така наречената “ремиграция” или депортирането на милиони хора от Германия.

Михаел Стабенов - дългогодишен кореспондент в Брюксел на авторитетния германски “Франкфуртер алгемайне цайтунг” разказва, че целта на плана е от Германия да бъдат депортирани не само мигранти или хора, които търсят убежище, но и такива, които вече са придобили германски паспорти.

"Те са обсъждали изгонването, депортирането на тези хора, но също и създаването на вид град в Северна Африка за 2 милиона души. За много хора това напомня времето на нацисткия режим и идеята на нацистите за създаването на подобна държава на остров Мадагаскар, в която да бъдат депортирани 4 милиона души от Европа, предимно евреи", каза Михаел Стабенов - журналист.

За тайната среща в Потсдам се разбра от журналистическите разкрития на медийната група за разследваща журналистика "Коректив" (Correctiv). Пред германски медии крайнодесният активист Мартин Зелнер от движението "Идентичност" потвържава идеите си за създаването на "град-модел" в Северна Африка, където да бъдат преместени мигранти, чужденци, които не са се интегрирали и дори германци.

"За тази определена точка, за която някои от вас може би са прочели - това е не налудничаво предложение, а напълно осъществим сценарий, ако в Европа имаше едно демократично мнозинство, което да защитава светлината на свещената война. Това е не абсурд, а възможен сценарий", подчерта Мартин Зелнер - движение "Идентичност".

Разкритията за срещата в Потсдам взривиха Германия и предизвикаха вълна от възмущение и протестни демонстрации. Подкрепата за крайнодясната "Алтернатива за Германия" обаче не намалява, напротив - няколко месеца преди евроизбори и преди изборите в няколко източни федерални провинции тя се увеличава.

"Ако погледнете социологическите проучвания, ще видите, че "Алтернатива за Германия" се представя много добре, особено в бившата Източна Германия. На някои места те събират повече от 30% подкрепа сред избирателите. Но и в западната част на Германия се представят доста добре. Това е така от известно време, а напоследък стават още по-видими и силни и това е повод за притеснение за много хора, а и за традиционните партии", смята Михаел Стабенов - журналист.

Сред традиционните партии във федералната република съществува неписано правило за отказ от коалиция с "Алтернатива за Германия". Дали това обаче ще остане в сила, ако партията привлече още повече избиратели?

"Традиционните партии - това са трите управляващи парти на федерално ниво - социалдемократите, зелените и либералите плюс основната опозиционна партия - християндемократите, а също и някогашната комунистическа партия - левите са на една позиция, че не би трябвало да има сътрудничество с "Алтернатива за Германия", един вид санитарен кордон. Но ако "Алтернатива за Германия" печели подкрепа и се представя добре на изборите, в бъдеще ще стои въпросът - възможно ли е да се управлява без тях и това, разбира се, ще е най-големият проблем", обобщи Михаел Стабенов - журналист.

Германските партии рязко втвърдиха риториката си срещу "Алтернатива за Германия". Канцлерът Олаф Шолц, обикновено доста умерен в изказванията си, също е категоричен - Германия се нуждае от хората от други държави, те са добре дошли и са част от германското общество.

"Ако има нещо, което никога повече не трябва да се връща в Германия, това е етническата расова идеология на националсоциализма. А точно това предвиждат отвратителните планове на крайнодесните за депортация", подчерта Олаф Шолц - канцлер на Германия.

"Опитваме се да си представим как се чувстват 20 милиона германски граждани с миграционен произход. Те си мислят - "Тези крайнодесните визират нас, ние ще бъдем директно засегнати от този дяволски план. Някои от тях се питат дали все още имат бъдеще тук в Германия. Това е ужасно", допълва канцлерът.

Над един милион германци не спират дни наред да демонстрират по улиците на големите градове.

"Това са най-големите демонстрации в страната от 40 години насам, от времето на Студената война и протестите срещу разполагането на ядрени оръжия в Европа. Повече от 1,4 милиона германци са по улиците във всички градове. Това, което е много интересно е, че тези демонстрации не са организирани от партиите, а от самото гражданско общество, от отделни индивиди. Това би могло наистина да създаде нова гражданска динамика, но въпросът е колко дълго ще траят тези демонстрации. Ако те продължат, може би ще се стигне до това хората да са по-активни на европейските избори, а после и в провинциалните и да гласуват срещу "Алтернатива за Германия", но все още не сме стигнали до там", каза Михаел Стабенов - журналист.

Голяма част от протестиращите искат забрана на "Алтернатива за Германия". Но има и опасения, че евентуална забрана може да придаде на партията мъченически ореол и да направила идеите й още по-популярни.

"Обичам Германия. Дойдох тук през 90-те. Това, което сега става с "Алтернатива за Германия" не е страната, в която аз дойдох. Отвратен съм", казва един от демонстрантите в Берлин.

"Страх ме е, че моите деца няма да растат в една демократична Германия. Затова всички днес сме тук, затова аз съм тук".

В Брюксел се надяват ставащото в Германия да е сигнал за събуждане за останалите държави и да активира хората да гласуват на предстоящите през юни европейски избори. Предварителни прогнози сочат, че крайнодесните партии могат да се превърнат в трета политическа сила в следващия Европарламент, като изпреварят либералите от "Обнови Европа".

"Има вероятност крайнодесните партии да станат трета сила в бъдещия Европарламент, след Европейската народна партия и социалистите. Вероятно ще се създаде на Алианс от различни крайнодесни партии от Италия, Франция, Австрия, Белгия и Германия, разбира се, откъдето през последните дни идват ужасни новини", каза Теона Лаврелашвили - политически анализатор в Центъра за европейски изследвания.

На предишните евроизбори също имаше опасения от крайнодясна вълна в Европа. Този път обаче тя изглежда по-вероятна. Според анализаторите неспособността на традиционните партии да разсеят страховете на хората, свързани с миграцията и икономическите трудности, ще бъде използвана от крайнодесните и популистки партии в предизборната кампания. Понятия като “идентичност” и “джендър” също активно ще присъстват в дебатите.

"Трява да бъдем честни и да признаем, че има опасност, крайнодясната вълна наистина идва в Европа. Причините за това от една страна се дължат на национални особености, но от друга страна - на актуалните предизвикателства през държавите като миграцията и поскъпването на живота и икономическите трудности. Има обща тенденция в повечето държави на недоверие към правителствата, към системата. Затова често чуваме от крайнодесните партии антисистемни послания. Да, има такава вълна. Видяхме го на изборите в Нидерландия преди няколко месеца, където Вилдерс спечели изборите, което означава, че в страната има антиевропейски настроения, а също и настроения срещу мигрантите и мюсюлманите. Изборните резултати в Словакия също са доказателство за това, а социологическите агенции прогнозират, че такава тенденция ще има и в Австрия, а вероятно и в други държави от ЕС", обясни Теона Лаврелашвили - политически анализатор в Центъра за европейски изследвания.

Притесненията в Брюксел са, че силно присъствие на крайнодесните в следващия Европарламент може кардинално да обърне посоката на развитие на ЕС, да повлияе върху важни политики и върху подкрепата за Украйна. В Европарламента може да влязат проруски партии.

"Ако традиционните партии игнорират крайнодесните и популистите, тази тенденция на възход ще продължава. Основните партии трябва да отговорят на страховете на хората, да преведат политиките си в конкретни стратегии в опит да намалят недоверието и да представят реални решения. Не трябва само да се говори за суперамбцициозните планове на ЕС, партиите трябва да признаят, че в обществата има търкания, има напрежение и разделение. Те трябва да се опитат да премахнат това напрежение с много конкретни предложения и действия", категорична е Теона Лаврелашвили - политически анализатор в Центъра за европейски изследвания.

През юни предстои да разберем колко съществена ще бъде ролята на крайнодесните на европейската политическа сцена. Още повече, че в Брюксел гледат с тревога и на изборите отвън океана, които могат да върнат Доналд Тръмп не само в Белия дом, но и на световната сцена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер: Най-важна е подкрепата на феновете, чувствам се като у дома
Яник Синер: Най-важна е подкрепата на феновете, чувствам се като у дома
Шесткратната олимпийска шампионка Натали Гайзенбергер сложи край на състезателната си кариера
Шесткратната олимпийска шампионка Натали Гайзенбергер сложи край на състезателната си кариера