НОВИНИ

Юрген Клоп, който покори и мърсисайдските сърца (ВИДЕО)

юрген клоп покори мърсисайдските сърца
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 28.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Ексцентричен, емоционален, гениален, вдъхновяващ. Каквото и определение да изберете за него, би било правилно. И в същото време недостатъчно точно. Той е просто Клоп. За това е толкова специален.

Когато дойде край река Мърси към края на 2015-а година смело заяви, че иска да направи привържениците, а и всички свързани с Ливърпул, от хора, които се съмняват в хора, които вярват. Обяви се за „Нормалния“ и допълни: /09.10.2015 г./ „Не е толкова важно какво хората казват, когато идваш. Много по-важно е, какво мислят, когато си тръгваш."

Преди появата на Клоп отборът се представяше посредствено. Беше от „средняците“ в елита на Англия. Изявите в Европа бяха спорядични. Величествената сянка на гигант от миналото все повече избледняваше. А шумът на „Анфийлд“ съвсем не беше проглушителен. Дойде със своя „хеви-метъл футбол“ и получаваше критики и иронични подхвърляния от различни страни. Но след това спечели всеки възможен трофей. Като най-ценният, най-сладкият за привържениците на отбора беше титлата във Висшата лига. Титла, която убягваше на „мърсисайдци“ в продължение на 30 години.

Харизматичният германец се нареди сред митичните фигури на клуба. Заради успехите, поведението, манталитета... И разбирането си за живота и играта. Превърна се в перфектния човек за "Ливърпул". И гордо застана до легенди като Бил Шенкли, Боб Пейсли, Кени Далглиш. Раздаващият въздушни юмруци Клоп ще остави след себе си трофеи, идеи, радост и вдъхновение. Ще остави след себе си клуб с променен манталитет. Град с променен дух. Хора, извървели пътя от съмнението към вярата. Както впрочем, да не забравяме, го направи преди това с отборите на Майнц и Борусия Дортмунд. И след всичко постигнато, след всичко завещано, след тези повече от 8 години при “червените” и 24 в професията, Нормалния заяви, че иска да има нормален живот. Поне за малко. И се оттегля. Поне временно.

Но тази новина беше съпътствана и от едно изречение, типично за него, което стопли шокираните и тъжни мърсисайдски сърца: „В един идеален свят най-добрите спомени предстоят!“

Е, за феновете на Ливърпул предстоят още около 4 месеца с Боса. Какви ли спомени ще им остави? Каквито и да са те, важен е начинът, по който ще си тръгне. С безгранична любов и място в историята.

"Ние сме Ливърпул. Преминавали сме и през по-тежки неща. Вие сте преминавали през по-трудни моменти и преди мен. Нека извлечем силата от този. Това би било страхотно - да изстискаме всичко от настоящия сезон и да имаме още нещо, за което да се усмихваме, когато след години се обърнем и погледнем назад. Благодаря ви!", каза още Юрген Клоп.

Вижте материала във видеото!

Автор Калин Гугов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брандън Йънг и Кейлъб Уесън се разделят с ЦСКА
Брандън Йънг и Кейлъб Уесън се разделят с ЦСКА
Михаил Касабов пред БНТ: Най-важно е да проведем демократичен и прозрачен конгрес (ВИДЕО)
Михаил Касабов пред БНТ: Най-важно е да проведем демократичен и прозрачен конгрес (ВИДЕО)