НОВИНИ

В Париж започват преговори за прекратяване на огъня в Газа

Продължава разследването срещу агенцията за палестинските бежанци на ООН

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
10:48, 28.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на останалите израелски заложници в Газа трябва да се проведат днес в Париж.

Във Франция са шефът на ЦРУ Уилям Бърнс, представители на Израел, Египет и Катар. Сделката може да включва това Хамас да освободи повече от 100 заложници в замяна на прекратяване на военните операции на Израел в Ивицата Газа за около два месеца.

9 са вече държавите, които спряха финансирането за Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Причината - обвинения, че нейни членове са участвали в атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври миналата година.

Новината за служители на агенцията, участвали в атаката на Хамас беше съобщена от съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху. По думите на Марк Регев учители към ООН са празнували открито атаките на терористите. Една от заложничките на Хамас съобщава след освобождаването си, че е държана в къща на служител на Агенцията.

Държавите, които прекратиха финансирането са Съединените щати, Канада, Австралия, Финландия, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания. Агенцията за палестинските бежанци започна разследване, а ръководителят й Филипе Лазарини призова държавите, спрели финансирането, да преосмислят шокиращото си решение. Координаторът по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби обяви, че Вашингтон обмисля допълните промени за Агенцията в зависимост от резултата от разследването:

"Тече разследване, така че нека бъдем внимателни. Със сигурност изглежда, че има повод за опасения за действията на някои членове на Агенцията за палестинските бежанци, но това не означава, че е замесена цялата организация. Те са помагали за спасяването буквално на хиляди животи в Газа и работата им е важна", каза Джон Кърби - координатор по национална сигурност към Белия дом.

Израелският външен министър Израел Кац заяви, че целта е след войната да бъде спряна дейността на Агенцията за палестинските бежанции в Газа, а генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че е шокиран от новината.

"Генералният секретар е ужасен от новината и поиска разследване, за да се установи дали някой служител на Агенцията е участвал или подпомагал атаката на 7 октомври", посочи Стефан Дужарич - говорител на генералния секретар на ООН.

Агенцията е създадена през 49-а година и е най-голямата към ООН, която оперира в Газа. Осигурява здравни грижи, образование и хуманитарна помощ, само в Газа тя има 13 хиляди служители.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елизе Мертенс и Су-Вей Сие триумфираха с титлата на двойки жени на Australian Open
Елизе Мертенс и Су-Вей Сие триумфираха с титлата на двойки жени на Australian Open
ЛеБрон Джеймс измъкна Лейкърс срещу Голдън Стейт след две продължения
ЛеБрон Джеймс измъкна Лейкърс срещу Голдън Стейт след две продължения