НОВИНИ

Лили Иванова ще изнесе концерт в легендарната зала "Флаже" в Белгия

Как се заражда идеята?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
10:08, 28.01.2024
Чете се за: 07:00 мин.
По света
Слушай новината

На 6 март тази година примата на българската попмузика Лили Иванова ще изнесе концерт в Брюксел в легендарната зала "Флаже". Събитието е по покана и под патрона на на евродепутата Илхан Кючюк.

Фондацията на Лили Иванова ще бъде представена в Европейския парламент, целта е популяризиране на българската музика и култура. Лили Иванова ще бъде приета и в историческото кметство на белгийската столица, което се намира на популярния площад Гран плас.

За белгийците Флаже е институция. Казват, че легендарната залата има една от най-добрите акустики в Европа. Построена през 30-те години на миналия век в типичния за Брюксел Арт деко стил, Флаже е гордостта на Брюксел и Белгия - предпочитано място за класически концерти, джаз и съвременна музика от целия свят.

Белгиецът Дидрик де Схатцен е генерален секретар на европейската либерална партия АЛДЕ, но и страстен пианист и почитател на хубавата музика. Покрай организацията на концерта, той е открил и музиката на Лили Иванова. Нарича я Тина Търнър на Източна Европа.

"За мен културата е много важна. Работя за това да направим Европейския съюз по-силен, но по-силен Европейски съюз не е само Шенген, например, но и култура. Културата е това, което ни обединява. Присъствието на Лили Иванова тук на място, където са изнасяли концерти Жак Брел и много други легенди означава създаване на връзки между държавите и това в всъщност целта на моята работа. Това е, което прави и Илхан Кючюк като съпредседател на Алде - да обединява хората в Европа, а културата е съществен елемент от това", каза Дидрик де Схатцен - генерален секретар на АЛДЕ.

Идеята за концерта на Лили Иванова във Флаже се заражда случайно.

"Една сутрин, когато пътувах за поредното политическо мероприятие, реших да проверя основните новини през деня. Влязох в сайта "Епицентър" и видях, че Валерия Велева е направила голям репортаж за това какво иска да направи Лили Иванова с всичко, което притежава - и материално, и спомени. Разбрах, че идеята е да направи фондация. Бях впечатлен от историята ѝ. Винаги съм се впечатлявал от политическа гледна точка, когато американските президенти след края на своята кариера са учредявали фондации. Бих съм на много такива събития. И реших да звънна на Валерия Велева, за да може фондацията на Лили Иванова да придобие по-голяма популярност и европейско измерение тук в Брюксел", коментира Илхан Кючюк - евродепутат, съпредседател на АЛДЕ.

За артист като Лили Иванова най-добрият начин за популяризиране е, разбира се, концерт.

"Лили Иванова цял живот е пяла. Решихме да направим това, което всъщност се опитваме сега - да направи концерт тук в Брюксел, във Флаже - в тази много знаменита зала. За да може песните на Лили Иванова да бъдат чути от български граждани, които живеят вече много години тук, но и заедно с това творчеството ѝ да бъде популяризирано и сред чужденците, които навярно ще дойдат да я чуят тук. Смятам, че Лили Иванова е България. Там, където е нейното име, е името на България. Така съм го възприемал винаги", каза още Кючюк.

Това е първият концерт на Лили Иванова в Брюксел. Няколко години след концерта ѝ в друга легендарна зала - парижката "Олимпия" - певицата за първи път пее пред българите в белгийската столица. Организаторите на концерта във Флаже се надяват този път да привлекат още повече почитатели, не само български.

"Искам да направя възможното за този концерт да чуят повече хора - да бъде отразен от международните медии, да дойдат посланици, да дойдат хора, които ценят културата и изкуството, изобщо да видят, да чуят и да се поклонят пред огромния талант на Лили Иванова. Така че очакваме всички на 6 март, тук в тази прекрасна зала от 20 часа да се насладят на това, което ще ни представи Лили Иванова".

Организаторите от "Флаже" се гордеят със своята зала да очакват да посрещат Лили Иванова в нея.

"Намираме се в известното студио 4, което има една от най-добрите акустики в цяла Европа. "Флаже" е построена през 30-те години на миналия век, тя е първата сграда на белгийското национално радио и телевизия", каза Даниел Хеникс - "Флаже".

През 80-те години белгийските обществени радио и телевизия се местят от Флаже, а пред 90-те започна мащабна реставрация. Известни общественици, меценати и бизнесмени обединяват усилия и средства, да за реставрират изключително културно наследство. За първи път в историята на страната 30 белгийски компании работят заедно, за да спасят архитектурния шедьовър и да го възстановят в първоначалния му блясък. Типичният стил арт деко от фасадата е запазен и вътре.

Световноизвестни пианисти, джаз изпълнители и други артисти предпочитат Флаже не само за концерти, но и за студийни записи.

Голяма част от билетите за концерта на Лили Иванова във Флаже вече са продадени. На 6 март почитателите ѝ ще чуят хитове като "Щурче", "Панаири", "Детелини", "Ветрове", "Камино" и много други, както и най-новата ѝ песен "Два белега". На сцената до Лили Иванова неизменно ще бъдат нейните музиканти от "Ли оркестра".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетоновоз се блъсна в нощния влак от Истанбул за София
Бетоновоз се блъсна в нощния влак от Истанбул за София
Патрицие Найманова в предаването "Аз съм"
Патрицие Найманова в предаването "Аз съм"