НОВИНИ

Медицинските университети са срещу отпадането на оценката от матурата по БЕЛ за прием

Най-ощетени от новата наредба за балообразуването са учениците, родени през 2006 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:13, 28.01.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Още
Слушай новината

Ректорите на медицински университети в страната не са съгласни с отпадането на оценката от матурата по български език и литература за прием в медицинските специалности. Сдружението на медицинските университети в България ще настоява за преразглеждане на правилата за бъдещите студенти.

Най-ощетени от новата наредба за балообразуването при медицинските специалности са учениците родени през 2006 година, които вече нямат право да поправят оценките си по биология и химия. Въпреки това единайсетокласничката Николета Алексиева от Русе твърдо е решила да кандидатства медицина.

"Със сигурност ще заложа на изпитите, просто подготовката става от усилена по-усилена. В 9-и клас имам шестици, а в 10-и клас имам петици по биология и химия", казва Николета Алексиева - ученичка в 11-и клас в МГ "Баба Тонка" в Русе.

"Много мои съученици са афектирани от това решение, понеже не могат да си променят оценките", посочи Доротея Тодорова - ученичка в 11-и клас в МГ "Баба Тонка" – Русе.

Според академичното ръководство на медицинските университети в България, досегашната формула с утроената оценка от изпита по биология и химия и взимането на резултата от държавния зрелостен изпит по български език е била успешна.

"Приетата нова наредба нанесе сериозен удар. Самото министерство обезмисли реформата в средното образование, защото няма да има нужда от профилни паралелки по биология и химия в 11-и и 12-и клас. Две години липсващата сериозна подготовка ще се отразява на кандидатите", коментира проф. д-р Добромир Димитров - ректор на МУ - Плевен, Сдружение на медицинските университети.

Ученици, родители и преподаватели настояват нововъведената реформа да бъде преразгледана.

"Най-малкото, което може да се направи, е тази наредба да бъде въведена не от 2025 година, а още няколко години да се даде толеранс, за да може випускът, който вече е завършил или сега завършва 9-и или 10-и клас да не са ощетени. Ние като медицински университети ще продължим да настояваме и държавния зрелостен изпит по български език да се взема, защото искаме да привличаме максимално добре подготвени кандидати, грамотни", каза още проф. д-р Добромир Димитров.

95% от завършващите Медицинския университет в Плевен остават да работят в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл победи Фулъм и е на осминафинал за ФА Къп
Нюкасъл победи Фулъм и е на осминафинал за ФА Къп
Шави обяви, че се разделя с Барселона след края на сезона
Шави обяви, че се разделя с Барселона след края на сезона