НОВИНИ

Правителствата на Румъния и Франция с мерки след фермерските протести

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:27, 27.01.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Френските фермери окачествиха като недостатъчни мерките на правителството за потушаване на тяхното недоволство и са решени да продължат протестите. Част от блокадите тази сутрин все пак бяха разчистени.

Франция е най-големият селскостопански производител в Европа. Френските фермери и колегите им от други страни като Германия и Полша са на крак, като протестират срещу последиците от глобализацията и чуждестранната конкуренция. Румънското правителство също обяви серия от мерки в подкрепа на фермерите, но някои от недоволните искат да останат по пътищата до стриктното им прилагане.

Представителите на румънските фермерски организации изразиха задоволство от мерките на правителството, но селскостопански производители в Афумаци край Букурещ остават скептични. Кабинетът обяви, че фермери, пострадали от сушата, които имат кредити или договори за лизинг, могат да отложат дължимите вноски до края на годината.

Румънските животновъди ще могат да се възползват от схема с равностойност 70 милиона евро. Гледачите на крави и месодайни биволи ще получат по 100 евро за всяка глава добитък, пропорционални суми са предвидени и за свиневъди и птицевъди. Парите ще бъдат по сметките на фермерите до края на юни. Актуализира се и субсидията за дизела, използван за селскостопански цели.

"Тази година ще достигнем максималното равнище от две леи на литър. Това означава, че фермерите ще получат като субсидия общо 25 процента от стойността на дизеловото гориво, използвано за селскостопанска дейност", каза Марчел Чолаку- премиер на Румъния.

Зрелищен пожар в Монтобан илюстрира недоволството на фермерите във Франция малко преди правителството да обяви серия от мерки. Недоволните подпалиха гуми край магистрала и засипаха с боклук входа на административна сграда. Тази сутрин някои от пътищата вече се разчистват. На национално равнище са останали около 40 протеста в 28 департамента, отчита полицията. Остава обаче заплахата за пътни блокади в района на Париж.

Кабинетът на премиера Габриел Атал се отказа от плановете си за постепенно свиване на държавните субсидии за земеделския дизел и обяви други мерки за намаляване на финансовия и административен натиск върху част от фермерите. Предвидени са завишени субсидии за животновъди, засегнати от Епизоо-тична хемо-рагична болест при говедата.

"Направиха крачка напред, както се надявахме. Не всичко може да се промени за два дни и вероятно точно това хората не разбират. Няма да казвам да продължим блокадата или да я прекратим. Създадохме движение между приятели, синдикатите управляват политиката. Целта ни е да придвижим напред земеделието в Горна Гарона, а не да спасяваме страната", каза Жером Бел - фермер от департамент Горна Гарона.

С мълчаливо шествие в северния град Бове демонстранти почетоха паметта на фермерите, починали през последните години. Част от тях сами са сложили край на живота си заради стреса от условията на труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона възкръсна от 0:2, но в края отново се сгромоляса и загуби от Виляреал
Барселона възкръсна от 0:2, но в края отново се сгромоляса и загуби от Виляреал
Затруднено е преминаването през прохода Шипка
Затруднено е преминаването през прохода Шипка